Átháríthatják az ügyfelekre a biztosítási adót

Pénzcentrum2012. október 12. 09:40

A biztosítások indexálásával próbálhatják áthárítani a fogyasztókra az új biztosítási adót a társaságok. Ennek mértéke függhet a szerződések tartalmától és a piaci verseny is arra kényszerítheti a biztosítókat, hogy csak kismértékben növeljék díjaikat - írja a Napi Gazdaság.

Januártól a vagyonbiztosításokat is terheli a biztosítási adó. A biztosítások indexálása a biztosítási védelem értékállóságát lenne hívatott megőrizni. Ezzel szemben a Napi Gazdaság cikke szerint a biztosítótársaságok az új adók áthárítására használhatják. Ennek egyik akadálya lehet, hogy a törvény több vagyonbiztosítás esetén is maximum az infláció mértékével megegyező indexálást enged.

Az indexálás ráadásul csak egy lehetőség, amelyet az ügyfélnek is el kell fogadnia, ám emellett az elmúlt években egyre többször a piaci verseny, az ügyfél megtartás része lett az is, hogy a biztosítók nem éltek az indexálás lehetőségével, hanem például - a vállalati vagyonbiztosításojknál például - a díj emelése nélkül "benyelték" a megemelkedő kockázati limiteket.

A versenyhelyzettől függ, milyen mértékben hárítják át az új adót a biztosítók. Egyes termékeknél a nagyobb verseny ennek korlátot szabhat.

Címkék: