Nagyot bukhatsz, ha becsap a mennykő: nem fizethet a biztosító

Pénzcentrum2012. július 5. 09:32

Több biztosító szigorít a villámcsapásban tönkrement számítógépért, plazma TV-ért kifizethető kártérítési szabályokon - közölte a CLB biztosítási alkuszcég.

Ezentúl csak annak fizetnek, aki az úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos szórakoztatóeszközöket villám- és túlfeszültség-védelemmel is felszerelte.


A közlemény szerint az egyéb, a háztartási ingóság kategóriába tartozó elektromos háztartási gépeknél, az épületgépészeti berendezéseknél, klímáknál, kapunyitó motorok, riasztóknál továbbra sem feltétele a kifizetéshez a túlfeszültség elleni védelem.

A CLB felhívta a figyelmet arra is, hogy a túlfeszültség-védelemnél olcsóbb és egyszerűbb megoldás viharban áramtalanítani a berendezéseket, és akkor a legnagyobb villámcsapás sem teszi tönkre azokat.

Egy mai, alkuszi forrásból megjelent sajtóhír szerint több biztosító szigorít a villámcsapás okozta károk térítésén, és szűkíti azok körét. A Generali biztosító fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a biztosítási szerződések feltételein nem változtat, és a villámcsapás (másodlagos hatása) okozta károkat a továbbiakban is változatlanul téríti. A Generali tehát megtéríti a villámcsapás miatti túlfeszültség vagy indukció hatása által az elektromos gépekben, készülékekben és berendezésekben okozott károkat. Ezt azért is tartja fontosnak a biztosító, mert az utóbbi időben a viharok kíséretében egyre több az ilyen jellegű kár, a legutóbbi viharos időszakban például a viharkár-bejelentések 39 %-a villámcsapás miatt érkezett 100 millió forint értékben.

A Generali az idei évben 15.000 villámlással összefüggő káresetet regisztrált, a társaság szakértő partnerszerviz hálózatot működtet, akik a kárfelmérést követően a sérült háztartási és elektronikai készülékeket helyszínről elszállítják, javíttatják, majd visszaviszik a tulajdonosoknak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az AEGON Magyarország meglévő szerződéseire továbbra is változatlan feltételekkel téríti meg a villámcsapás okozta károkat. Az elmúlt évben 14 ezer esetben érkezett viharcsapás okozta károkról bejelentés a lakáspiac vezetőjéhez, amelyekre a biztosító összesen 1 milliárd forintot fizetett ki.

A közleményben szereplő túlfeszültség elleni védelemi előírás kizárólag az új kötésű lakásbiztosítási módozatot érinti.

 

Címkék: