Mi a baj a magyar egészségüggyel? Ez lesz hálapénz helyett

Pénzcentrum2012. április 13. 13:02

Bár több biztosító is az egészségbiztosításokba veti bizodalmát, e piac a következő három évben várhatóan nem nő hatalmasra. E kérdésről is véleményt nyilvánítottak a résztvevők a Portfolio.hu  Biztosítási Konferenciájának szavazásán.

Új téma volt a konferencián az egészségbiztosítások területe, melyen egyre több biztosító lát lehetőséget az év eleji szja-változás nyomán, ez ugyanis adó- és járulékmentessé tette a munkáltatók egészségbiztosítási befizetéseit. Bár a MABISZ kezdeti becslései szerint e szegmens rövid távon 50 milliárd forintos éves díjbevételt hozhat a piacnak, a közönség 85%-a ennél pesszimistább várakozásokat megfogalmazva 2014-re ennél kisebbre taksálta e piac potenciális méretét. Sőt, a szavazók 55%-a szerint 20 milliárdnál is kisebb bevételre számíthat ebből a piac, ami a teljes biztosítási szektor tavalyi teljesítményének kevesebb, mint 2,5%-a.

Korábbi elemzésünk:Ez lesz hálapénz helyett: megér havi 5 ezret az egészség?

Bár abban a többség egyetértett, hogy szükség van a biztosítók részvételére a hazai egészségügy finanszírozásában, abban megosztott volt a közönség, hogy ez hiányzik-e leginkább az egészségügyi szektor működéséből. A legtöbben a finanszírozó versenyt hiányolják, melyben elképzeléseik szerint minden bizonnyal a biztosítók aktívan részt vennének, a második legnagyobb "hiányt" azonban az állami források mutatják. Kevesen voltak azok, akik szerint a szolgáltatói kapacitás volna alacsony.


Ez utóbbi eredmény ellenére a szolgáltatói kapacitásbővítésben is szükségesnek ítéli a biztosítók részvételét a szavazók többsége. Sokan azonban amellett foglaltak állást, hogy a rendelkezésre álló kapacitások mennyiségüket tekintve elégségesek, inkább azok minőségi átalakítására, fejlesztésére kellene a biztosítóknak is erőforrást áldozniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: