Egészségben, betegségben - a munkáltató is segíthet

Pénzcentrum2012. március 7. 12:12

2012-től a munkáltatók adó- és járulékmentes juttatásként adhatják alkalmazottaik számára az egészségbiztosítási szolgáltatást, mely számos előnnyel jár a biztosítást megkötő munkáltatók és a szolgáltatást igénybe vevő munkavállalók számára is. A juttatási rendszerekben megjelenő új elemként az egészségbiztosítást - jelenleg a legelőnyösebb konstrukcióként - akár cafeteriában is választhatják az alkalmazottak: a juttatás száz százaléka megmarad a jogosultak "zsebében".

Idén januártól a munkáltatók adó- és járulékmentes juttatásként adhatják munkavállalóiknak az egészségbiztosítási szolgáltatást, mely számos előnnyel jár mind a munkáltatóra, mind a munkavállalókra nézve. Akár a cafeteria rendszer választható elemeként, akár az egyszerűbb juttatási rendszerekbe foglalva jelenik meg, az alkalmazottak részére biztosítható szolgáltatás tehermentesíti a vállalatokat is. A szolgáltatást az új rendelkezés nyomán semmilyen további költségnövelő tétel nem terheli.

A legtöbb cafeteria rendszerben található elem esetében a juttatás közel egyharmada kerül kifizetésre adó vagy járulék formájában. A gyakran választott étkezési utalvány összegének több mint a fele, a szintén sokak által igénybe vett helyi utazás bérlet által biztosítható összegnek több mint 30%-a kerül ki az alkalmazottak zsebéből. Érdemes figyelembe venni továbbá, hogy a juttatási tételek említett adóvonzatai a legtöbb esetben évi 500 ezer forintos keretig érvényesülnek, ezen felül már nem él az adókedvezmény, azonban az egészségbiztosítási konstrukciók igénybe vétele esetén nincs ilyen határ, a szolgáltatás teljesen adómentes.


"Az egészségbiztosítás mint béren kívüli juttatás most valóban előnyös konstrukcióként jelenik meg az ezt igénybe vevő munkáltatók számára, hiszen lehetőség adódik teljesen adó- és járulékmentesen igénybe venni a szolgáltatást. A törvénymódosítás eredményeként azonban nem csak a vállalatok járnak jól, hiszen a szolgáltatás megbízható és minőségi egészségügyi szolgáltatást nyújt betegség esetén a jogosultak számára. A gyors és szervezett orvosi ellátás és annak finanszírozása a biztosító felelőssége, így az alkalmazottak hamarabb térhetnek vissza munkahelyükre egy-egy betegség után." - véli Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Az egészségügyi szolgáltatások megszervezése mellett a biztosító finanszírozza is a vizsgálatokat, kezeléseket. Orvosi call center végzi a vizsgálatokkal kapcsolatos szervezési feladatokat, a beteg hamarabb juthat el szakorvoshoz. Járóbeteg szakellátásra vonatkozó biztosítási csomagokkal nagy értékű diagnosztikai vizsgálatokat, egynapos sebészeti beavatkozásokat és akár a nemzetközi orvosi másodvéleményt is igénybe vehetnek az ügyfelek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A betegség esetén adódó egészségügyi folyamatok optimalizálásával csökken a betegszabadságok ideje kevesebb munkahelyi nehézséget okozva ezzel a munkavállalónak, a vállalatok pedig növelhetik alkalmazottaik lojalitását a 100%-ban adható juttatással.

Címkék: