Megtakarítás és életbiztosítás: ez a jövő zenéje?

Pénzcentrum2012. március 6. 11:02

Az életbiztosítások irányába terelheti a lakosságot a hosszú távú megtakarítási eszközök palettájának szűkülése - állítja legfrissebb piaci kitekintésében az ING Biztosító.

A megtakarítási célú életbiztosítások előretörését hozhatják a következő évek. A hosszú távú megtakarítási eszközök szűkülő palettája ugyanis várhatóan a biztosítások felé tereli a lakosságot. Elsősorban is a magán- és az önkéntes nyugdíjpénztári rendszerben bekövetkezett szervezeti és szabályozási változások teremtettek olyan űrt, amelyet a megtakarítási célú életbiztosítások betölthetnek.

"A pénztári rendszer átalakulásával a rendszeres megtakarítóknak újra kell gondolniuk korábbi stratégiáikat. A magánnyugdíjpénztári rendszer gyakorlatilag megszűnt, az önkéntes pedig kárvallottja lett a cafeteria rendszerrel kapcsolatos adózási változásoknak (a munkaadók kevésbé motiváltak a juttatásra), marad tehát kézenfekvő kiútként a megtakarítási célú életbiztosítás" - mondja Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Hasonló témákról is szó esik a Portfolio.hu március 29-ei Biztosítási Konferencia 2012 című rendezvényén. Jelentkezzen Ön is az eseményre ITT!

Az életbiztosítások népszerűség-növekedésének folyamatát pozitívan befolyásolhatja a végtörlesztés is, amelynek köszönhetően a lakosság széles rétegei vetették le hiteltörlesztési terhüket, és szánhatnak a jövőben a korábbinál többet rendszeres megtakarításra. Kovács Zsolt ugyanakkor úgy látja, hogy az életbiztosítók nem kényelmesedhetnek el. "Akinek több pénze van az adórendszer változásai miatt, esetleg a végtörlesztés révén megszabadult a tartozásaitól, jellemzően tudatosabban választ befektetési eszközt, illetve szolgáltatót. Ők átlátható és megfelelő minőséget jelentő termékeket igényelnek".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szektor elkényelmesedése ellen hat az is, hogy a megtakarítási célú életbiztosításokkal szembeni ügyfélelvárások folyamatosan változnak, és ez állandó reakciókényszert jelent. A fő változás, hogy a külső környezet növekvő kiszámíthatatlansága miatt a korábbiakhoz képest kevésbé mernek elköteleződni az ügyfelek. Ez elsősorban a szerződésekben vállalt rövidebb futamidőkben, illetve a kisebb megtakarítási összegekben érhető tetten.

A biztosító különösen hangsúlyos feladatnak tartja az életbiztosítási termékek rugalmasabbá tételét. Ez elsősorban a díjfizetéssel kapcsolatos rugalmasságot jelenti, így ma már lehetőség van kifejezetten kis összegek rendszeres megtakarítására, halasztott vagy csökkentett díjfizetésre, de akár a díjfizetés egy-két éves szüneteltetésére is. A rugalmasság nyilvánul meg a korábbinál rövidebb futamidők kapcsán, miként rugalmasabban választhatók meg a konstrukciók mögött álló eszközalapok is. További, a változó ügyféligényeket tükröző evolúciós lépés a tanácsadási funkciók előtérbe állítása, miként a különféle kiegészítő assistance szolgáltatások.

Címkék: