A rendkívüli hideg szervezetünket is megviseli

Pénzcentrum2012. február 2. 16:12

Tavaly mintegy négyszázan haltak meg kihűlés következtében, a halálesetek több mint a fele belső térben, 10-12 Celsius-fokos hőmérsékleten történt - mondta Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten.

Az InfoRádió tudósítása szerint a főigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón kifejtette: ilyen rendkívüli, tartós hideghullámra legutóbb 1987-ben volt példa. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egyre hidegebb időre kell készülni. Ez ellen viszont nem csak a szabad levegőn, hanem a belső térben is védekezni kell, amennyiben ugyanis a belső hőmérséklet tartósan 14 fok alatt van, az hozzájárul az emberi szervezet kihűléséhez.

A hidegnek az egészségre közvetlen és közvetett hatása is van. Közvetlen hatás lehet a kihűlés, a fagyási sérülés, illetve a megfagyás. A tapasztalatok szerint a hideghullám után nagyjából három-négy nappal a keringési, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségek halmozódása is előfordul - hívta fel a figyelmet a szakember.

A hideg időben elsősorban az idős és krónikus betegek, valamint a kisgyermekek tartoznak a veszélyeztettek csoportjába, Páldy Anna azonban közéjük sorolta a tinédzsereket is, akik - például a divat miatt - kevésbé veszik figyelembe a hideg elleni védekezést és az egészségvédelmi tanácsokat.

Az OKI főigazgató-helyettese kiemelte: ugyan a nagy hideg egyfelől nem kedvez az influenza terjedésének, de gyakrabban megfázunk, amelynek következtében az emberi szervezet a vírusok ellen is védtelenebb. Továbbá, különösen a nem megfelelő öltözködés miatt, gyakoriak a húgyúti fertőzések is. Mindezek, illetve a fagyásos és kihűléses tünetek megelőzése érdekében fontos a réteges öltözködés, különösen a végtagok, valamint az arc, az orr és a fül védelme.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az előrejelzések szerint péntektől havazás is várható, az utak csúszóssá válhatnak. Ilyenkor általában megnövekednek a 65 éven felüliek töréses balesetei, ezért az idősebbek számára azt ajánlják, inkább ne menjenek ki az utcára.

A hideg időre a szükséges vészforgatókönyvekkel az egészségügy is felkészült. A hidegben, esetleges hóakadályokra is felkészülve, az egész országban biztosítani kell a betegellátást, a mentést, a betegszállítást és a gyógyszerellátást. Ennek érdekében a megyei védelmi bizottságok már a hét elején megkezdték a felkészülést. Az egészségügyi ellátás biztosítását a megyei tiszti főorvosok koordinálják - mondta az OKI főigazgató-helyettese.

Címkék: