Jobb, ha tudod: milliókba kerül a kórházi ellátás külföldön

Pénzcentrum2012. január 17. 19:36

Habár a napokban Magyarországon is beköszöntött az igazi tél, a síelésre vágyóknak még nem kedvezett igazán az itthoni időjárás. Szerencsére azonban nem kell messzire utaznunk, ha aktív pihenésre vágyunk, ugyanis a szomszédos országokban jelentős mennyiségű hó esett az elmúlt hetekben. De mielőtt útnak indulnánk, gondoljunk a biztonságunkra is, hiszen külföldön biztosítás nélkül már egy kisebb baleset is több százezer forinttal terhelheti a pénztárcánkat.

A korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is több tízezer magyar látogat majd a szomszédos országok sípályáira. Az idei szezonban sem változott a trend, továbbra is Ausztria számít a legnépszerűbb célországnak. A 2. és 3. helyért a környező országok (Szlovákia, Szlovénia) síterepei, valamint Olaszország és Franciaország sípályái versenyeznek.

Bár a legtöbben az Unió területén töltik téli vakációjukat, csak kevesen tudják, hogy az ingyenes Európai Egészségkártya korántsem nyújt teljes védelmet, ha balesetet szenvedünk: a kártya csak állami ellátásra jogosítja fel a tulajdonosát, így ha magánkórházba szállítanak bennünket - mert például a baleset helyéhez egy ilyen intézmény van a legközelebb -, nekünk kell állni a kezelés költségeit.

 


Sokan nem is gondolnak bele, hogy egy-egy baleset milyen költségekkel járhat megfelelő utasbiztosítás nélkül. Európán belül a kisebb ambuláns orvosi ellátásokért akár 400 ezer forintot, míg súlyosabb esetekben több millió forintot is kifizettethetnek velünk. A síszezon legnépszerűbb európai országaiban a kórházi költségek napi 100 és 600 ezer forint között mozognak. Nem érdemes tehát a napi pár száz forintos biztosításon spórolni.

Az utasbiztosítás kiválasztásakor érdemes figyelnünk a speciális szolgáltatásokra is. Nagyon gyakori és személyenként több tízezer forintos kárt is jelenthet, ha egy baleset miatt nem tudjuk kihasználni a síbérletünk hátralévő napjait. Ezenkívül fontos szempont, hogy a kiválasztott szolgáltatás felelősségbiztosítást is tartalmazzon, ugyanis ha mi okozzuk a síbalesetet ugyanúgy kötelesek vagyunk helytállni a kárért, mint egy közúti baleset esetén. Szakértők véleménye szerint egyre gyakoribbak lesznek a kártérítési perek az európai országokban, ezért is növekszik a felelősségbiztosítási védelem jelentősége

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Az elmúlt időszak hektikus árfolyam-ingadozásai miatt sokan aggódnak, hogy a forintban meghatározott biztosítási limit nem fedezi az euróban jelentkező költségeket. Azonban a síelés szempontjából leginkább kedvelt országokban az elmúlt 5 évben nem volt 10 millió forintot meghaladó kárkifizetésünk, így ha már a termékhez tartozó orvosi költséglimit eléri a 15 millió forintos szintet - ahogyan ez már az EUB belépő termékére is fennáll -, akkor az árfolyamváltozás "limitcsökkentő" hatásának nincs gyakorlati jelentősége, hiszen a ténylegesen felmerülő költségeket ez a limit még kedvezőtlenebb árfolyamon is bőségesen fedezi." - tette hozzá Lengyel Márk, a az Európai Utazási Biztosító általános vezérigazgató-helyettese.

 

Címkék:
európai egészségkártya,