Drágul az életbiztosítás a nők számára

Pénzcentrum2011. október 14. 09:03

A nők lehetnek a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem vesztesei - legalábbis az életbiztosítási piacon - írja a Napi Gazdaság.

Jövő decembertől az Európai Bíróság döntése értelmében a biztosítók már nem alkalmazhatják az úgynevezett Gender-direktívát, azaz nem szerepeltethetnek nemek szerinti megkülönböztetést a biztosítási díjakban, illetve szolgáltatásokban.

Kozek András, az Allianz élet- és nyugdíjbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese szerint az egyértelműnek látszik, hogy a kockázati életbiztosításoknál a statisztikailag igazoltan magasabb átlagéletkort elérő, így kisebb haláleseti kockázatot jelentő nők számára a korábban alkalmazott előnyös tarifák megszűnnek.

A szakember szerint a megtakarítással kombinált, vegyes termékeknél is ez történik, de itt az összesített hatás kevésbé erős. A kockázati életbiztosítások esetében egy 40 éves biztosított esetében, 10 éves tartammal számolva ma egy férfi akár 80 százalékkal magasabb díjat fizethet, mint egy hasonló korú nő. A járulékszolgáltatásoknál fordított hatás érvényesül majd: a prognosztizált korábbi halál okán magasabb térítést kapó férfiaknak ugyanazért a járadékösszegért magasabb díjat kell majd fizetniük, míg a hölgyek korábban magasabb díja csökkenhet.

Címkék: