Hidegrekord helyett jégverés, villámcsapás

Pénzcentrum2011. október 6. 11:33

Míg tavaly az esőzések, idén a meleg- és hidegrekordok, jégeső és villámlások keserítették a magyar lakosságot és okoztak komoly károkat. Az elmúlt évek időjárási viszontagságainak köszönhetően növekszik a lakosság tudatossága, többen és szélesebb körű fedezettel kötnek lakásbiztosítást.

Az idén nyáron bekövetkezett viharok és esőzések miatt mintegy 27 000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a Groupama Garancia Biztosítóhoz - tájékoztatta lapunkat a biztosítótársaság. Az ország szinte minden régiója érintett volt az időjárási viszontagságokban, de kiemelkedően sok, 9 000 feletti kárbejelentést regisztráltak Észak-Kelet-Magyarországról.

Idén a legtöbb kárbejelentés július harmadik hetében érkezett a biztosítótársasághoz, 502 millió forint értékben. 2011-ben kiemelkedően sok, összesen 10 000 bejelentés érkezett villámcsapások kapcsán, a legtöbb bejelentés (2 168 db) pedig villámcsapás kapcsán is a július 18-i héten történt.

Olvasd el a Pénzcentrum.hu napi tippjeit, ahol -többek között- a biztosításokkal kapcsolatban is hasznos információkat kaphatsz: KATTINTS!


Az időjárás különböző megnyilvánulásai eltérő mértékű károsodásokat okoznak. Attól függően, hogy épület, és/vagy ingóságok rongálódtak meg, az átlagos kárösszeg 60 és 170 ezer forint között van. A június óta folyamatosan jelentett, szélsőséges időjárással kapcsolatos károk lezárása szinte teljes körűen megtörtént.

Növekvő tudatosság, kis elmozdulás a lakásbiztosítások számában

Az idei nyár összességében nem okozott olyan kiemelkedő mértékű károkat, mint az emlékezetes 2010-es május-júniusi hónapok, melynek kapcsán mindösszesen 46 000 bejelentés érkezett a biztosítóhoz, a kártérítések összege pedig elérte akkor a 7,26 milliárd forintot.

"A lakásbiztosítási piacon azt tapasztaltuk, hogy a magyarországi természeti katasztrófák hatására nőtt a lakosság tudatossága, az elmúlt év IV. negyedében megnövekedett az üzletkötési hajlandóság. Ennek következtében 2010. év végére 1,2 százalékot emelkedett a teljes piacon a lakásbiztosítási szerződések száma. Ez a növekvő tendencia - talán az idei év átlagos káralakulása miatt - 2011. I. félév végére megtorpant, ugyanakkor pozitív tapasztalatunk, hogy az ügyfelek többsége a nehezebb gazdasági helyzet ellenére is viszonylag széles körű biztosítási fedezetet választ otthonára, vagyis a legszükségesebb alapszolgáltatások mellett több kiegészítő biztosítást is tartalmaznak a szerződések" - ismertette a biztosító tapasztalatait dr. Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.


Címkék: