9,1 milliárdba kerül a 77 százalék inaktív

MTI2011. június 8. 16:02

Jelentős, mintegy 9,1 milliárd forintos megtakarítást lehetne elérni az Országos Egészségbiztosítás (OEP) költségeiben azzal, ha legalább 10 százalékkal sportolnának többet, élnének aktívabb életmódot a polgárok - derül ki egy, a fizikai inaktivitás gazdasági hatásait vizsgáló kutatásból. A magyar társadalom 77 százaléka számít ma fizikailag inaktívnak.

Az Eurobarométer 2010-es nemzetközi kutatása szerint a magyar társadalom 53 százaléka semmilyen fizikai aktivitást nem végez, 24 százaléka pedig csak havonta egy vagy három alkalommal mozog, sportol. Mivel ez utóbbinak a szervezetre semmilyen pozitív hatása nincs, kijelenthető: a magyar társadalom 77 százaléka fizikailag inaktív. A kutatást ezzel az adattal és egy relatív kockázati ráta meghatározásával végezték el.

A megállapításokat ismertetve kiemelte: a hat betegségtípust - a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a stroke, a depresszió, az elhízás és a rák - megvizsgálva kiderül, hogy az államnak ezek kezelése csak az OEP költségeit illetően 201,7 milliárd forintos kiadást jelent; ebből a fizikai aktivitás hiánya miatti költségrész 62 milliárd forint.

Ács Pongrác szerint ha azt feltételezzük, hogy valamilyen eszközzel csökkenthető lenne a 77 százalékos inaktivitás 10 százalékkal, akkor azzal, elméletben, 5,6 milliárd forintos megtakarítást lehetne elérni a hat nemzetközileg vizsgált betegségtípus egészségbiztosítási költségeit illetően.

Minden betegségtípus pedig az államnak 258,5 milliárd forintos költséget jelent; ebből a legnagyobb összeget az egészségügyi felhasználás, illetve a gyógyszer tb-támogatása teszi ki.
A kutatásból kiderül az is, hogy az összes költségből az államnak a szív- és érrendszeri betegségek 82 milliárd, a magas vérnyomás betegségek pedig 75 milliárd forintos költséget jelentenek; a harmadik "legköltségesebb" betegség pedig a depresszió. Megjegyezte: olcsóbb a fizikai aktivitással történő megelőzés, mint a gyógyszeres kezeléssel elérhető egészségjavulás.

A táppénzre a vizsgált betegségcsoportokban az állam 13,7 milliárd forintot költ egy évben, ez 4,2 millió táppénzes napot jelent. Ács Pongrác ismertetése szerint, a táppénz oldaláról nézve leszögezhető: a legköltségesebb betegség a depresszió. A fizikai aktivitás a depresszió ellen "véd", aki rendszeresen sportol, kevésbé lesz depressziós - fűzte hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a jelenlegi 77 százalékos inaktivitás 10 százalékkal csökkenthető lenne, akkor ez már 1,8 milliárd forintos megtakarítást jelentene csak a táppénzkiadások oldalán - közölte.

Összességében pedig kijelenthető - húzta alá -, hogy a sportolás, az aktív életmód 10 százalékos növelésével 9,1 milliárd forintot lehetne csak az OEP-költségből elméletben megtakarítani; de megtakarítást érhetnének el az állampolgárok és államháztartás egyéb alrendszerei is.

 

Címkék: