Nevetséges bírságok: filléreket hozott a dohányzás büntetése

Magyar Nemzet2011. május 19. 09:02

Március óta a BKV-megállókban 22 ezer, míg az aluljárókban 50 ezer forintnyi büntetést szabtak ki dohányzás miatt a közterület-felügyelet munkatársai - írja az MNO.

Szabálysértés esetén a helyszínen a felügyelő mérlegelhet, de a cél a dohányzás megelőzése. Általánosságban elmondható, hogy a márciusig tartó türelmi időszak lejárta után sem jellemző a büntetés. Eddig hatszor szabtak ki helyszíni bírságot a közterület-felügyelet munkatársai a BKV-megállókban dohányzásért, 3 és 5 ezer forint között, összesen 22 ezer forint értékben. Szintén hatszor tettek feljelentést, ez esetben az ügy a lakhely szerinti önkormányzat szabálysértési hatóságához kerül, és ekkor a Fővárosi Közterület-felügyeletnek nincs hatása a büntetés mértékére.

Az aluljárókban 31 feljelentés és 14 helyszíni bírságolás történt, szintén 3 és 5 ezer forint közötti értékben. Összesen ez 50 ezer forintot jelentett, amiből eddig a felét fizették be a szabálysértők. A helyszínen kiszabható bírság mértéke egyébként 3-tól 20 ezer forintig terjed.

A közterület-felügyelők azt tapasztalták, hogy a várakozó utasok is rászóltak a dohányzókra, figyelmeztették őket a tilalomra.

 

Címkék: