Rámozdulnak a betörők a víkendházakra

Pénzcentrum2011. április 3. 09:02

Megkezdődött a hétvégi házak szezonja, amely ősz végéig tart. Sokan mostanában látogatnak el a nyaralójukhoz, hogy megnyissák a télen üresen álló épületet. A háztulajdonosok ilyenkor felmérik, mi történt a tél folyamán, nincs-e valamilyen kár. Ideális esetben ez formaság, de sajnos, kisebb-nagyobb természeti csapások vagy betörés nyomaival is találkozhatnak a tulajdonosok. Ezeket minél hamarabb jelenteni kell a biztosítóknak, a minél előbbi kárrendezés érdekében.

A természeti csapások, téli viharok és fagyok jelentős sérüléseket okozhatnak a víkendházakban is. Legtöbbször lesodort cserepek, ledőlt kémények, beázás vagy a megsérült ereszcsatorna miatt kell kihívni a mesterembereket. A természet mellett a hívatlan vendégek jelentik a legnagyobb veszélyt a hétvégi házra és a benne hagyott értékekre. A betörők számára szinte csemege egy hetekig vagy hónapokig elhagyottan álló ház. A könnyen feltörhető zárak, nyílászárók, és a nyaralóban hagyott értékes tárgyak könnyű célpontot nyújtanak. 

Korábban: "Fillérekért vehetsz nyaralót a Balatonnál"

"Az ember hajlamos csak azzal foglalkozni, ami folyamatosan a szeme előtt van; a télen magára hagyott hétvégi ház ilyen szempontból mostohagyerek. Kora tavasszal hirtelen megugrik a hétvégi házak káraival kapcsolatos bejelentések száma, mert a tulajdonosok egy része csak ilyenkor szembesül a tél során elkövetett betörés vagy nagyobb vihar következményeivel."  - nyilatkozta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

A szakértő szerint: "Tipikus eset, hogy a tolvajok a fészert fosztják ki, ami az utca felől rejtve van, és a szomszédok sem látják, ezért sokáig nem tűnik fel, hogy betörtek. Előszeretettel viszik el a fűnyírót, az értékesebb kerti szerszámokat, kerékpárokat. Nem ritka, hogy milliós nagyságrendű kárral szembesülnek a szezon elején a hétvégi háztulajdonosok. Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy ne hagyjanak értékes felszerelést a nyaralóban, később sem, amikor az év során rendszeresen töltenek el időt a házban. Szervezzék meg a víkendház rendszeres felügyeletét, akár a szomszédok, akár egy helyi biztonsági szolgálat segítségével, mert a káreseményt minél előbb - de legkésőbb a kár felismerésétől számított két munkanapon belül - be kell jelenteni a biztosítónak."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: