Nem bírják fizetni a rendszeres díjas életbiztosításokat az ügyfelek

Pénzcentrum2011. február 23. 14:02

Az egyszeri díjas termékek sikerének köszönhetően 8%-kal nőtt tavaly a hazai életbiztosítási piac díjbevétele, és elérte a 442,6 milliárd forintot, ugyanakkor a folyamatos díjas piac a visszaváltások miatt folyamatosan zsugorodik - derült ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) szerdai sajtótájékoztatóján. A nem-életbiztosítási piac díjbevétele 3%-kal 401,17 milliárd forintra csökkent, melyben nagy szerepe volt az autóbiztosítási díjbevételek 15 milliárd forintos visszaesésének. A friss adatok részletes elemzésével a következő napokban jelentkezünk.

Nem hozott nagy trendfordulókat az utolsó negyedév a magyar biztosítási piacon - értékelte a friss adatokat Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Az év egészében a teljes magyar biztosítási szektorban elért 843,79 milliárd forintos díjbevétel reálértékén csökkenést jelent az előző évhez képest - hívta fel a figyelmet. Az életbiztosítási díjbevételeket az idén kötött egyszeri díjas életbiztosítások emelték meg, de még így is százmilliárdos nagyságrendben maradunk el a válság előtti számoktól.

A rendszeres díjas piacra ugyanakkor jelenleg is a visszaesés jellemző, ez azonban nem az új szerzések csökkenésének, hanem a régi életbiztosítások visszavásárlásának a következménye, az emberek felélik megtakarításaikat, és többek között életbiztosításaikhoz nyúlnak. Ezt mutatja, hogy az életbiztosítási szerződések darabszáma 2010-ben több mint tizedével csökkent - mondta Paál Zoltán. 2011-es várakozásaikról szólva a szakember elmondta: kevés kitörési lehetőséget látnak a nem-életbiztosítási piacon, a nyugdíjügy azonban hozzájárul ahhoz, hogy előtérbe kerüljön a hosszú távú öngondoskodás az életbiztosítási piacon.

 

A válság egyik legnagyobb elszenvedője a hazai gépjármű-biztosítási piac - mondta Megyeri Gábor, a MABISZ gépjárműbiztosítási tagozatának elnöke. A kfgb-piacon mintegy 7, a casco területen 8 milliárd forintos visszaesés történt tavaly. A csökkenés legfőbb okai között Megyeri a gépjármű-kereskedelmi piac radikális visszaesését és a meglévő casco-szerződések felmondását említette. Nagy a verseny mindkét területen a biztosítók között, ez egyértelműen megjelenik a díjszintekben is: míg 2006 és 2009 között 34250 forintról 32260 forintra mérséklődött, 2010-ben mindössze 29086 forintos átlagértéket mutatott a kötelező éves átlagdíja.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyar biztosítási piac kilátásait vitatják meg a Portfolio.hu március 22-én megrendezésre kerülő Biztosítási Konferenciáján a szektor legfontosabb szereplői. Jelentkezzen Ön is a rendezvényre!


Címkék: