Röviddel indítják a bulit a magyar kamaszok

Pénzcentrum2011. február 1. 09:17

Felmérések szerint Európa más országainak kamaszaihoz képest nem isznak többet a magyar fiatalok. Azonban míg máshol inkább sört fogyasztanak a tizenévesek, Magyarországon a tömény italok népszerűek - írja a Népszabadság.

A magyar fiatalok egyáltalán nem isznak többet külföldi kortársaiknál. Egy néhány évvel ezelőtti, európai felmérés szerint 59 százalékuk mondta, hogy havi rendszerességgel iszik, az európai átlag 61 százalék. A hétvégi nagyivás, amikor legalább öt italt isznak meg egymás után, Magyarországon is egyre gyakoribb. Itthon a megkérdezett diákok harmada mondta, hogy havi rendszerességgel iszik legalább ennyit.

Aggasztó magyar sajátosság, hogy a kamaszok körében is kiemelkedően népszerűek a tömény italok. Más európai országokban inkább sört isznak a fiatalok, Magyarországon viszont a pálinkát, a vodkát vagy a konyakot a bor követi, és csak utána jön a sör.

Elekes Zsuzsanna szociológus, a magyarországi kutatás vezetője a lapnak elmondta: ennek egyszerűen az az oka, hogy ezektől olcsóbban be lehet rúgni, mint a sörtől vagy a bortól. Még egy területen kiugróan rosszak a magyar eredmények: a gyógyszerre ivó kamaszok aránya csak Csehországban magasabb, mint nálunk.

 

Címkék: