Életbiztosítások! Januártól megkamatadóztatják az eseti befizetéseket

Pénzcentrum2010. november 26. 09:25

Bár idén már nem jár személyi jövedelemadó-kedvezmény az életbiztosítási díjbefizetések után, kamatadót továbbra sem kell fizetni a legalább tíz év után megszűnő életbiztosításokon elért hozamért. Egy fontos változás azonban történik: január 1-jétől megszűnik az eddig adómentes eseti befizetések kamatadó-mentessége.

A kormány a jövő évtől kezdve az árfolyamnyereség-adót azokra az új eseti díjakra is kiveti, ahol a szerződést a kamatadó bevezetése, vagyis 2006. szeptember 1-je előtt kötötték. Az ügyfeleknek ezért alig több mint egy hónapjuk maradt arra, hogy a régebbi szerződéseikre eseti befizetéseket tegyenek. A rendszeres díjak továbbra is kamatadó-mentességet élveznek, amennyiben a szerződést 2006. szeptember 1-je előtt kötötték, vagy a szerződés csak tíz év után szűnik meg.

Az öt év után kamatadó-mentességet biztosító tartós befektetési számlán elhelyezett megtakarítások mellett az életbiztosítások is alternatívát jelentenek azok számára, akik kamatadó-mentesen szeretnének megtakarítani. Az életbiztosítások idő előtti felmondása továbbra is óriási veszteséggel járhat, ezért ezt általában csak végszükség esetén ajánlott megtenni. A megfelelő életbiztosítás kiválasztásánál ugyanakkor érdemes több szempontot is mérlegelni: a biztosítási teljes költség mutatója (TKM) mellett a termék befektetési politikáját és kockázati elemének szolgáltatási tartalmát is ajánlott figyelembe venni.

 

Címkék: