Indul az influenzaszezon: ki kap ingyen védőoltást?

Pénzcentrum2010. november 22. 09:02

Az biztos, hogy idén is lesz influenzajárvány, de a várakozások szerint nem olyan mértékű, mint tavaly. Az előrejelzések szerint decemberben nőhet a megbetegedések száma, de a napokban beköszöntött hideg időjárás már most is kedvez a vírusoknak - írja a Népszava.

Összességében kevesebb influenzás betegre számítanak idén a hazai járványügyi szakemberek, ám decemberben nőhet a megbetegedések száma. A jelenleg tapasztalható hűvös, nedves időjárás kedvez a betegségnek, így szakértők szerint most érdemes oltatni.

Az orvosok szerint a krónikus betegeknek és az időseknek mindenképp érdemes kérni a számukra ingyenes védőoltást, a várandós kismamák pedig fokozottan veszélyeztetettek, ezért nekik az elsők között kellene megkapniuk. Az idei szezonban háromféle oltóanyag áll rendelkezésre térítésmentesen az oltási célcsoportok számára.

Ha valaki nem tartozik a kiemelt csoportba, akkor fel kell íratni és kiváltani a védőoltást gyógyszertárakban. Az oltóanyagok 1000-2000 forint közötti ajánlott fogyasztói áron kaphatók a patikákban.

 

Címkék: