Túl sokáig élnek a hollandok - panaszkodnak a biztosítók

Pénzcentrum2010. szeptember 1. 15:02

A Holland Aktuárius Társaság (DAS) legfrissebb prognózisa szerint átlagosan 3 évvel tovább fognak élni a hollandok a következő évtizedekben, így a férfiak várható élettartama 85,9, a nőké 87,6 évre emelkedik. Ennek persze a biztosítótársaságok egyáltalán nem örülnek.

A legfrissebb előrejelzések szerint a férfiak 3,4, míg a nők 3,3 évvel élnek tovább, mint amivel a biztosítási szakemberek 2005-től modelljeikben kalkuláltak, melyhez a táblázatokat a DAS szolgáltatta - derül ki a Reuters cikkéből.

Egyes társaságok attól tartanak, ez az eltérés komoly eredményromláshoz vezethet egészség-, illetve életbiztosítási termékeik esetében, és jelentős tőketartalék képzésre kényszeríti őket, hogy a jövőbeli fizetési kötelezettségeiknek eleget tudjanak tenni.

Becslések szerint az élettartam ilyen mértékű megemelkedése 5-7 százalékkal növelheti a társaságok költségeit.

De nem csak a holland biztosító társaságok aggódnak a fenti jelenség miatt: a brit Nyugdíjvédelmi Alap (Pension Protection Fund), melynek feladata, hogy a finanszírozást biztosító munkáltató csődbe jutása esetén kompenzálja a jogosult nyugdíjalapok tagjait múlt héten szintén azt nyilatkozta, hogy tartalékot kell képezniük a jövőben, hogy a hosszabb várható élettartam miatti többletterheket finanszírozni tudják.

Egyes nyugati biztosítók és nyugdíjalapok felismerték már a kockázatot, ezért idén februárban úgy döntöttek, külön szervezetet hoznak létre e kockázatok mérséklése érdekében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a Life&Longevity Markets Association (LLMA, vagyis élet- és élettartam-biztosításpiaci szövetség) nevű szervezetet feladata, hogy egy külön erre a célra létrehozott piacon olyan derivatívokkal kereskedjenek, amelyeket az ügyfelek élettartamából fakadó kockázatok mérséklésére fejlesztenek ki.

Az első ilyen termékek az ún. élettartam csereügyletek (longevity swaps) lennének. A termék fizet a nyugdíjbiztosítónak, ha az ügyfelek az előre jelzettnél valamennyivel tovább élnek (azaz a nyugdíjbiztosító fizetési kötelezettsége nő).


Hazánkban a lakosság születéskor várható élettartama több mint két évtizedes stagnálás-csökkenés után, 1992 óta csaknem öt évvel nőtt, így mára elérte a 74 évet. Nemenkénti leosztásban a nőknél 78 év, a férfiaknál 70 év.

Címkék: