Munkanélküliség biztosítás adókedvezménnyel

Pénzcentrum2010. augusztus 23. 11:02

Jelenleg mindössze három biztosítótársaság kínál - a gazdasági válság kapcsán előtérbe került, de biztosítói szempontból kockázatosnak minősített - szabad felhasználású munkanélküliség biztosítási terméket a hazai munkavállalók részére.

François Maresquier az egyik ilyen társaság, az April ügyvezetője szerint azonban jelentősen növekedhetne az ilyen típusú biztosítási kockázatot vállaló biztosítótársaságok és a megkötött munkanélküliség biztosítások száma is, amennyiben a munkanélküliség biztosítások adókedvezményének bevezetése mellett döntene az országgyűlés.

Az állam számára már középtávon is olcsóbb megoldás lenne a munkanélküliség biztosítást adókedvezménnyel támogatni, hiszen a körülbelül 30 000 Ft-os adókedvezmény ellenében megvásárolható éves munkanélküliség biztosítás 9-12 hónapon keresztül képes garantálni az állását vesztő személy korábbi jövedelmét. Az állam ez esetben mentesülhetne az átképzési és egyéb támogatások fizetése alól, nem lenne szükség a társadalom peremére sodródó családok, családonként milliókat felemésztő későbbi támogatására sem. Nem is beszélve a társadalmi következményekről, amelyek nem csak az állását vesztett személyre, de családjára és gyermekei jövőjére is kihatnak.

A fentiekre figyelemmel - a munkanélküliség biztosítások magyarországi bevezetésében már korábban is közreműködő biztosítási alkusz - a Biztosítás.hu Kft. még a parlament őszi ülésszaka előtt tárgyalásokat kezdeményez az érintett biztosítókkal és a parlamenti pártokkal arról, hogy a munkanélküliség biztosítás gyorsított eljárás keretében kerüljön be azon biztosítások közé, amelyek díja levonható az összevont adóalap adójából.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége által is támogatott javaslat elfogadása esetén - mellyel a munkanélküliség kockázatainak egy része az államról az üzleti biztosítókra hárulna - a hazai munkavállalóknak lehetősége nyílna arra, hogy 2011. év elején beadásra kerülő adóbevallásukban már adócsökkentő tételként tüntessék fel az általuk befizetett munkanélküliség biztosítási díjat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A jogalkotóknak amellett, hogy mindent megtesznek a gazdaság élénkítése és munkahelyek megőrzése érdekében, arra vonatkozóan is támogatást kell biztosítaniuk, amikor erőfeszítéseik ellenére a társadalom egyes tagjai mégis kikerülnek a foglalkoztatásból" - véli Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője és hozzáteszi: "A közelmúltban például éppen a milliárdos viharkárok kapcsán vált nyilvánvalóvá, hogy öngondoskodás hiányában (az árvízkárok esetében ez megfelelő biztosítást jelent) rendkívül nehéz a továbblépés. Miközben azok a családok, akik biztosították a házukat, már a felújításnál tartanak, az állami segítség mértéke és időpontja még sok helyütt bizonytalan."

Bár a széles tömegek számára biztonságot jelentő munkanélküliség biztosítás 40-250 ezer Ft-os választható havi összegeivel, 9-12 hónapra szóló kártérítési időtartammal, és a maga 3.000 Ft-os átlagos havi díjával nem nevezhető drágának, mégis vannak olyan családok, akik hónapról-hónapra élve még ezt az alacsony havi díjat sem tudják kigazdálkodni a családi keretből. Számukra adókedvezmény nélkül nem elérhető a munkanélküliség biztosítás, pedig éppen ők azok, akinek a leginkább szükségük lenne a biztosításra és az állam számára is ők jelentik a legnagyobb kockázatot és későbbi kiadást.

Címkék: