Veszély! Ezekre is figyelj, mielőtt nyaralni indulsz...

Pénzcentrum2010. július 17. 11:02

Nyaralás alatt nem árt, ha elővigyázatosak vagyunk, minden eshetőségre felkészülünk, és távolmaradásunk alatt üresen hagyott otthonunkat, értékeinket bebiztosítjuk. Tovább növeli a biztonságot, ha az internetes közösségi oldalakon is betartunk néhány alapvető szabályt. A betörők számára ugyanis ezek az oldalak nagyon jó vadászterületet kínálnak. Ne könnyítsük meg a dolgukat!

Tőlünk is függ, hogy vagyonunk mennyire válik betörők célpontjává. A hagyományos eszközök és módszerek - időzáras lámpa vagy rádió, rendszeresen ürített postaláda - mellett érdemes fokozott figyelmet fordítanunk online jelenlétünkre is, hiszen a technika fejlődésével a betörők lehetőségei bővülnek. Akár egy, a kedvenc közösségi oldalunkon közzétett árulkodó megjegyzéssel is könnyen ráirányíthatjuk a bűnözők figyelmét üresen maradt lakásunkra.

Korábban: Ha csak a közelbe utazol, erre akkor is figyelj!

A közösségi oldalak mára mindennapjaink szerves részévé váltak, és veszélyes támadási felületet képezhetnek. Az iwiwen vagy a facebookon nemcsak az ismerőseinkről tudhatunk meg mindent, hanem kis kereséssel szinte bárkiről. Rengeteg információt töltenek fel az emberek, a fényképeiktől kezdve a kedvenc zenéiken át az aktuális tartózkodási helyükig. Sokan bele se gondolnak, hogy például otthonukban készült fotóik korlátlan megosztásával betörők célpontjává válhatnak. Egy értékes festmény, szőnyeg, elektronikus berendezés látszik a fotókon, és megkönnyíti a célpontot kereső bűnözők dolgát. Komoly kockázatot hordoz továbbá, ha valaki bejelenti a közösségi oldalon, hogy elutazik. Ami a barátainknak izgalmas információ, az a betörőknek felhívás a keringőre: nem vagyunk otthon, minden nehézség nélkül, bátran behatolhatnak a lakásunkba - figyelmeztet Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője.

Mennyi pénzt váltsak a nyaralásra? Jobb, ha ezt is számításba veszed...

Mire érdemes figyelni? Például, ne harangozzuk be előre a várt és tervezett utat a közösségi oldalon, mert ezzel megteremtjük a lehetőséget egy esetleges betörésre. A státuszunkban mellőzzük a pontos tartózkodási helyünk közlését és kerüljük a naplószerű beírásokat, mert így könnyen kifigyelhető a napirendünk. Utazás közben ne töltsünk fel fotókat, videókat. Várjuk meg vele az üdülés végét, hiszen minél távolabbi helyen készülnek a felvételek, a betörők annál biztosabbak lehetnek a dolgukban, hogy egyhamar nem térünk vissza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha mindenképpen tudatni szeretnénk a világgal, éppen hol vagyunk, és mivel töltjük az időnket, alaposan gondoljuk át, hiszen a közzétett információval vissza lehet élni. Érdemes tanulmányozni a közösségi oldalak biztonsági beállításait, hiszen többnyire jól szabályozható, hogy milyen információt osztunk meg és kivel, így az általunk nem ismert felhasználók elől adatainkat el is tudjuk rejteni.

A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhet sajnos a baj, ezért arra ügyeljünk, hogy lakásbiztosításunk értékkövetése megfelelő legyen, hogy értékeinket pótolni tudjuk. Tökéletes védelem ugyan nem létezik, de lakásbiztosítással, mechanikai védelemmel és az említett módszerekkel elérhetjük, hogy a szabadság alatt a kikapcsolódás zavartalan legyen.

Címkék: