Csúszik az OEP új elszámolási rendszere

Világgazdaság2010. július 2. 09:17

Jövő év elejére tolta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) új elektronikus elszámolási rendszerének bevezetését - írja a Világgazdaság.

A 40 millió forintos fejlesztéssel kiépülő e-elszámolási rendszer elindulása után gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az egészségügyi szolgáltatók teljesítmény elszámolását. A rendszer kiépítése a szolgáltatóknál nem igényel külön fejlesztést.

Az üzembe helyezés előtt a fejlesztők alapos teszteknek vetik alá a rendszert, mivel az élesítés után ezen keresztül fog bonyolódni a 350 milliárdos gyógyszerkassza és a pénztár 45 milliárdnyi gyógyászati segédeszköz keretének elszámolása. A sikeres rajtot követően pedig a háziorvosokat is bekapcsolnák az elektronikus teljesítménykontrollba.

A rendszer szükségességét jól érzékelteti, hogy a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról jelenleg a gyógyszertárak tíz naponként számolnak el az OEP-pel. Ezzel szemben online ügyintézéssel pedig a recept beváltását követően a támogatási igény azonnal meg fog jelenni a pénztárnál, és az értékesítés után 2-3 nappal a pénz már a gyógyszertár számláján lehet.

Címkék: