Kidobott tízmilliárdok a hanyag gyógyszerhasználat miatt

Pénzcentrum2010. június 9. 09:17

Elégedetlenek az orvosok a betegekkel, mert a páciensek nem működnek közre elég fegyelmezetten saját gyógyulásukban. A kiváltott orvosságok tizede például felbontatlanul kerül a kukába -írja a Népszabadság.

A betegek fele ki sem váltja, vagy ha mégis, akkor nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően szedi a gyógyszereit. A terápiás együttműködés hiánya óriási költségeket ró az adófizetőkre, és veszélyezteti a beteg életét.

Becslések szerint a helytelen gyógyszerhasználat miatt csak az Egyesült Államokban évente hétszázezer szívbeteg, és több mint félmillió daganatos beteg hal meg idő előtt.

Molnár Márk Péter, a Corvinus egyetem munkatársa a vérzsírcsökkentő szerek helytelen használatáról végzett kutatásából kiderült: tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét. Pedig ha valaki egy éven belül abbahagyja a terápiát, olyan, mintha soha el sem kezdte volna. "Márpedig, ha nincs egészségnyereség, az azt jelenti, hogy kárba veszett a megszakított terápiára fordított támogatás. Ily módon az elmúlt három évben csak e szer esetében több mint 31 milliárd forint közpénzt dobott ki az egészségbiztosító az ablakon."

Címkék: