Mégis megmenekülhetnek a nyugdíjasok

Pénzcentrum2009. november 4. 08:47

A szociális tárca egy évvel tovább fenntartaná az eredetileg 2009. december 31-ével megszűnő korengedményes nyugdíj intézményét - írja a Népszava.

A szociális tárca egy évvel meghosszabbítaná az eredetileg 2009. december 31-ével megszűnő korengedményes nyugdíj intézményét. Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala néhány módosítással támogatja a javaslatot, és a munkáltatók is érdekeltek az intézmény fenntartásában.

A tárca álláspontja szerint a hosszabbítást foglalkoztatáspolitikai eszköznek kell tekinteni, és mellette szól az is, hogy egyre kevesebben, évente csupán kétezren élnek vele.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke úgy véli: ha megszűnne az intézmény, akkor az elbocsátott 55 éven felüliek szinte biztos, hogy 62 éves korukig segélyekből élnek majd, hiszen esélyük sincs újra elhelyezkedni.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint azonban évtizedek óta az a nyugdíjrendszer legnagyobb problémája, hogy aki kiesik a munka világából, azt valamilyen módon nyugdíjazzák. El kellene végre dönteni, hogy ennek véget vetnek, vagy egy új problémára, a gazdasági válság munkaerőpiaci hatására is ezt a lehetőséget használják megoldásként - mondta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Többfordulós egyeztetés után várhatóan decemberben dönt a kormány. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg 8988 embernek folyósítanak koregedményes nyugdíjat.

Címkék: