Önkéntes nyugdíjpénztárak: fontos változások jöhetnek

Pénzcentrum2009. szeptember 16. 08:47

Az önkéntes pénztárak portfólióinak többsége 2008-ban veszteséges lett, a tagok pedig elégedetlenek voltak. A PSZÁF adatai szerint 2008 harmadik negyedévének végén még több mint 1,4 millió tagja volt az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, az idei első negyed végére azonban már csak 1,365 millió. Az első három hónap során több mint 40 ezren kértek a pénztáraktól járadékszolgáltatást -írja a Világgazdaság.

Jól érzékelhető igény merült fel a magánnyugdíjpénztári tagok részéről az iránt, hogy a vagyonkezelők ne a tőzsdén forgassák a pénzüket, hanem helyezzék inkább biztonságos és kiszámítható eszközökbe - az elmúlt hónapok akciós kamatait látva lehetőleg bankbetétbe.A Világgazdaság körképéből kiderül: több kassza jövőre tervezi bevezetni a rendkívül alacsony kockázatú alapokat. 

 

Az MKB Nyugdíjpénztárnak a múlt héten engedélyezte a PSZÁF, hogy az önkéntes ágon is bevezesse a választható portfóliós rendszert - erre várhatóan 2010-től kerül sor.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár stratégiájában is szerepelnek átalakítási tervek: a közeljövőben a hazai piacon eddig még nem látott, élettartamra szóló portfóliós struktúrát vezetnek be. Várhatóak a dinamikusnál rizikósabb konstrukciók is, az eddigi gyakorlattal ellentétben azonban a pénztártagoknak nem azt kell eldönteniük, hogy ők mekkora kockázatot szeretnének vállalni, csak abban kell határozniuk, mikorra tervezik a nyugdíjba vonulást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár önkéntes ágánál a klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési alap mellé tavaly februárban vezettek be két új portfóliót. Közülük az abszolút hozam stratégiával menedzselt úgynevezett "szakértői" alap teljesített jobban, amelyet a pénztár azoknak ajánl, akik nem rendelkeznek kellő jártassággal a befektetési területen, ezért a portfólió összetételének megválasztását teljesen a vagyonkezelőre szeretnék bízni.

Címkék: