Nyugdíjváltozások: mi lehet a jó megoldás?

Pénzcentrum2009. július 6. 08:32

A napokban kapták kézhez a nyugdíjpénztárak tagjai aktuális számlaértesítőjüket. A válság a pénztárak hozamára is rányomta bélyegét: pánikra azonban semmi ok, hiszen egy több évtizedre szóló megtakarításnál akadnak rosszabb időszakok, amelyeket azután ellensúlyoznak a jobbak.

A nyugdíjreform 1997-es életbelépésekor a már dolgozók választhattak: maradnak a tisztán állami nyugdíj-biztosítási rendszerben, vagy belépnek egy magánpénztárba. Ezzel a döntéssel azok, akik átléptek a kétpilléres szisztémába, lemondtak tb-járandóságuk negyedéről, abban a reményben, hogy a nyugdíjba vonulásukig az egyéni számlán gyűlő megtakarítások és ezek hozamai ezt bőven pótolják.

A döntést többször is újragondolhatták: először 1999 szeptemberéig, majd 2002-ben visszaléphettek a tisztán társadalombiztosítási rendszerbe.

Jövőre az 52 évesnél idősebbek számára ez a lehetőség - ha a parlament elfogadja az erről szóló előterjesztést - ismét megnyílik.

Az 57 év felettieknek érdemes megfontolniuk ezt a lehetőséget, ám a fiatalabbak számára korántsem egyértelmű, hogy a kizárólag állami rendszerbe történő visszalépés lenne a legjobb megoldás - véli nemrég Borza Gábor, az ING Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Különösen annak tükrében, hogy az ötvenes években születetteknél már emelkedik a nyugdíjkorhatár, így hosszabb idejük marad a felhalmozásra.

Címkék: