19 milliárdos biztosítói profit

Pénzcentrum2009. június 23. 08:17

A biztosítóintézetek 2009. évi adatszolgáltatásának változása - tudatta a PSZÁF - lehetővé teszi, hogy a felügyelet a biztosítási szektor publikált idősorait két új táblával, a biztosítóintézetek főbb mérleg- és eredményadataival bővítve jelentesse meg és ezeket a jövőben is rendszeresen (negyedévente) közzétegye.

A negyedéves profit alapján a társaságok jövedelmezősége az idén akár jobb is lehet a tavalyinál. Az idei első negyedévi adatsor szerint a biztosítók közel 19 milliárd forintos adózás előtti profitra tettek szert. Összehasonlításul egyelőre csak az szolgálhat, hogy a társaságok 2008-as teljes évi profitja 68,1 milliárd forintra rúgott. Utóbbinak nem egészen egyharmadát adta az életág, szemben a 2006-os több mint 42 %-kal. Az idei első három hónapban a biztosítástechnikai eredményhez csak 13 %-ban járul hozzá az életág.

A kereskedelmi bankok összes eszközénél a deviza aránya áprilisban az előző havi 58,5 %-ról 56,2 % alá mérséklődött - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból. A devizahiteleknél a 72,8 %-os arány legfeljebb a márciusi 74,6 %-hoz mérten jelezhet kisebb visszaesést. Az sajnos nem derül ki, hogy az árfolyamok változása nélkül hogyan alakultak volna ezek az adatok. Pedig elég nyilvánvalónak tűnik, hogy ehhez - csakúgy, mint a mérlegfőösszeg egy hónap alatt bekövetkezett 3,3 %-os apadásához - jelentősen hozzájárulhatott a forint erősödése. A háztartási hiteleknél a különböző kölcsönfajták között (például folyószámla, fogyasztási, lakáscélú) mindenesetre az idei év nem hozott érzékelhető átrendeződést.

A takarékszövetkezeteknél - amelyeket talán éppen a válság kitörése tartott vissza a jelentősebb deviza-kihelyezésektől - a 7,2 %-os márciusi devizahitel-arány esett 6,9 %-ra. A szektor egészének mérlegfőösszege egyébként itt is zsugorodást jelez, bár ennek mértéke "csak" 1,8 %. A takarékoknál némi aggodalomra adhat okot, hogy a hagyományosan erős lakossági betétgyűjtés terén is visszalépést mutat az április. A háztartási betétek állománya ugyanis a kereskedelmi bankoknál egy hónap alatt 53,3 milliárd forinttal nőtt, míg a takarékoknál ugyanekkor 15 milliárd forintnyi csökkenés következett be. Ugyanebben az időszakban mérséklődött a lakossági hitelállomány is, de a 3,4 milliárd forintos csökkenés jócskán elmarad a kereskedelmi bankoknál kimutatott közel 390 milliárdtól.

Címkék: