Karambol, jégeső - Nem ússzuk meg ezután áfás számla nélkül?

Pénzcentrum2009. június 22. 08:19

A jövő évi adócsomaghoz olyan módosító javaslat érkezett az országgyűlés gazdasági bizottságától, amely szerint a biztosítók csak áfás számla fejében fizethetnek a károsultak részére. Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára szerint ezzel megszűnik a gyorsított kárrendezés lehetősége.

Az eredeti törvénymódosító javaslat értelmében a gépkocsi javíttatásának összegét a biztosító csak számla ellenében fizetheti ki. Ennél egy általánosabb számlakötelezettséget alkalmazna a bizottság a gazdaság kifehérítése érdekében - tudósított az MTI.

A kötelezővé teendő áfás számlának tartalmaznia kellene a forgalmi adó összegét, vagy kiszámíthatónak kellene lennie belőle. Ha január 1-jén ez életbe lép, az áprilistól bekövetkező károkra alkalmazni kell a számlakötelezettséget. A biztosítóknak 60 nappal az új biztosítási időszak előtt kell értesíteniük ügyfeleiket a számlakérésről, így pl. ha valaki 2008 szemptemberében kötötte lakás-, vagy casco biztosítását, jövő év szeptemberétől kell számlát vinnie a biztosítóhoz kár esetén.

A gyorsított kárrendezés lehetősége - amelyet pl. a szabolcsi viharkárok után is alkalmaztak, amikor is mindkét fél számára elfogadható összegben állapodtak meg a károsultak és a biztosítók - Trunkó Barnabás szerint ezzel megszűnik.

Címkék: