Háziorvosok: mérik a betegek elégedettségét

Világgazdaság2009. május 22. 09:17

A betegek jobb ellátása érdekében júliustól - tesztüzemmódban- havi rendszerességgel figyelik a háziorvosi praxisok munkáját. A legtöbb pontot elérők díjazásban részesülnek.

Az első fél évben elkészül az új gyógyítási minimum-feltételrendszer, amely irányadó lesz az egészségbiztosítónak a kórházakkal megkötendő új szerződéseknél. Ezeknél az orvos- és szakdolgozó-ellátottságra koncentrálnak, hiszen ez a minőségi gyógyítás egyik feltétele.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint ismét számon tartják majd a kórházak szabad helyeit és az ügyeleti ellátást, hogy a mentőszolgálatnál dolgozók tudják: hová lehet szállítani a beteget, így elkerülhető a kórházról kórházra járás. A rendszer az első lépés lesz az intézmények és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közötti online elszámolás felé.

Elkészült a tárca javaslata az egészségügyben dolgozók adminisztratív feladatainak a csökkentésére, ezt hamarosan tárgyalja a társadalompolitikai kabinet. Az a cél, hogy az orvosoknak több idejük maradjon a tényleges betegellátásra.

A betegek jobb ellátása érdekében júliustól tesztüzemmódban havi rendszerességgel figyelik a háziorvosi praxisok munkáját. Tizenegy indikátor alapján önértékeléssel pontozzák a doktorok a szakmai, a gondozási munkát, a folyamatos emberi kapcsolattartást, a betegelégedettséget. A legtöbb pontot elérők külön díjazásban részesülnek.

Címkék: