Ellenőrzésre számíthatnak a túl sokat gyógyító kórházak

Világgazdaság2009. április 3. 09:30

Az idei év első két hónapjában 9 milliárd forinttal kevesebb járulékbevételt könyvelhetett el az Egészségbiztosítási Alap a tervezettnél - ebből azonban még korai lenne az egész évi bevételek alakulására következtetni.

A válság miatt csökkenő foglalkoztatás a tb- járulék bevételeinek apadásával jár, ezért nem kerülhető el az egészségbiztosító kiadásainak lefaragása. A korábban bejelentett 30 milliárdos megtakarítás fele a gyógyszerkasszát, a másik fele a gyógyító-megelőző ellátások büdzséjét kurtítja meg.

A gyógyszerkassza betartását a támogatási rendszer átalakításával, az orvosságok árához eddig járt támogatások csökkentésével, olcsóbb szerek alkalmazásának növelésével és a vényfelírás ellenőrzésének a szigorításával kívánja elérni a szaktárca. A gyógyítókasszát a kórházi finanszírozás átalakításával tartanák kordában.

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint amennyiben a kórházak a tavaly jelentett teljesítményeknél 10 százalékkal többet gyógyítanak, ellenőrzésre számíthatnak. Az extrém teljesítménynövekedés ugyanis valószínűleg nem indokolt, az ezt produkálók - joggal vagy jogtalanul - más intézményektől veszik el a lehetőségeket.

Címkék: