K&H: Figyelj oda a lakásbiztosításra!

Pénzcentrum2009. április 2. 12:45

Sok esetben a társasház biztosítás számos olyan kárt is megtérít, amire az otthonbiztosításunk is vonatkozik. Más esetekben, bizonyos károk esetén a lakásbiztosítás fedezete kiterjedhet a tulajdoni hányad arányában a közös tulajdonú épületrészekre is. Ilyenkor érdemes a két biztosítást összehangolni, hogy ugyanarra a fedezetre ne fizessünk díjat mindkét biztosítási szerződés alapján. Teljes körű biztosítási védelemre azonban csak akkor számíthatunk, ha megkötjük a megfelelő otthon- és a társasház biztosításokat. - figyelmeztet a K&H Biztosító szakértője.

Magyarországon a lakások mintegy egynegyede társasházi formában működik. Az egy fedél alatt élés közös felelősséget jelent az ott lakók számára, hiszen a bejárattól a tetőig számos olyan terület van, amely közös tulajdonba tartozik. Egy tűzeset, csőtörés, egy megrongált lift vagy kaputelefon javítása jelentős többletköltséget jelent a lakóközösségnek. Az utóbbi években épült lakóparkokban pedig egy-egy káresemény kapcsán jelentősebb összegű kár keletkezhet, ha például egy közös uszoda, konditerem vagy a teremgarázs károsodik.

A lakók számára sok esetben kérdéses lehet, mikor fizet a társasház biztosítás és mikor az otthonbiztosítás. Mindkettőt meg kell-e kötni, vagy akár az egyik is elegendő biztosítási védelmet ad? Hogyan érdemes a kettőt összehangolni?

Egyes lakásbiztosítási szerződések a tulajdoni hányad arányában megtéríthetik a közös tulajdonban, mint például a tetőszerkezetben vagy a közös helyiségekben keletkezett kárt, ugyanakkor ezekre a károkra a társasházi biztosítás is vonatkozik. Kézenfekvő válasz lehetne, hogy ebben az esetben nincs is szükség társasház biztosításra. A társasház biztosítások azonban a lakásbiztosításoknál jóval szélesebb körben lehetnek segítségünkre, ha a társasházat éri valamilyen kár. Nem szabad elfeledkezni arról sem, ha a tulajdonosok nem mindegyike rendelkezik lakásbiztosítással, vagy egy-egy lakó biztosítása nem fedezi a közös tulajdonban keletkezett károkat, s ilyenkor a lakóközösségnek kell viselnie a helyreállítás, javítás költségeit.

"Ha új lakásba költözünk, és otthonbiztosítást akarunk kötni, előzőleg érdemes tájékozódni arról, hogy a háznak van-e, és ha igen, milyen károkra nyújt fedezetet a társasház biztosítása. Gyakran találkozhatunk ugyanis a "kétszeres biztosítással", hiszen két, különböző időben vagy más társaságnál kötött biztosítás esetén átfedések lehetnek a társasház biztosítás és az egyes lakások biztosításai között. Érdemes ezért alaposan áttekinteni, hogy a társasház biztosítása mire terjed ki, vagy ehhez szakértő - biztosításközvetítő - segítségét kérni. Egy szélesebb körű fedezetet nyújtó társasház biztosítás esetén elegendő lehet egy kedvezőbb díjú, akár kizárólag ingóságokra kiterjedő lakásbiztosítás megkötése is." - mondta el Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Címkék: