Drágulnak az olcsó gyógyszerek

Pénzcentrum2009. március 4. 09:45

Levették a mai kormányülés napirendjéről az egészségügyet érintő 30 milliárdos elvonás részleteiről szóló javaslatot. A kabinet várhatóan mérsékli a gyógyszerek árához járó támogatási kulcsokat, illetve ösztönzőket alkalmaz, hogy a betegek és az orvosok az olcsóbb készítményeket válasszák.

Székely Tamás miniszter még egy hetet kapott a megoldás kialakítására. A tárcavezető egy hete azt mondta, hogy a gyógyszerek árához járó támogatási kulcsokat mérséklik, és ösztönzik a betegeket és az orvosokat, hogy az olcsóbb készítményeket válasszák.

Várhatóan a száz százalékkal támogatott, egységes 300 forintos térítési díj ellenében kiváltható orvosságoknál is életbe lép a fixesítést. Ha az adott betegségre van másik gyógyszer is, a legolcsóbb árához adják a teljes támogatást, a többi készítmény pedig csak ugyanezt az összeget kapja támogatásként. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 300 forintos térítési díjon túl a fix támogatás és a patikai ár különbségét a beteg fizeti ki.

A száz százalékkal támogatott szerek között vannak az inzulinok, egyes pszichiátriai, daganatokra ható terápiák. Hogy pontosan melyeket érinti a fixesítés, az a jövő heti kormányülés után derül ki.

A bejelentett 30 milliárd másik részét a gyógyításból vonnák ki. A tárca a tervek szerint a tavalyi év teljesítményének 70 százalékát odaadná az intézményeknek, egyharmadot pedig a teljesítmények arányában osztanának ki.

Címkék: