Csökkent a biztosítók nyeresége

Pénzcentrum2009. február 26. 08:15

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jelentése szerint 6 %-kal kisebb adózatlan nyereséget értek el tavaly a biztosítók, mint egy évvel korábban. Az eredmény a szekértők szerint nem is rossz ahhoz képest, hogy az első negyedév 25 %-os visszaesésének tükrében.

A 2008-as 68,1 milliárd forintos nyereségnek már kevesebb, mint a harmada származott az élet üzletágból, míg két évvel korábban a terület 42 %-kal járult hozzá az eredményhez. Az életbiztosításokból származó díjbevétel 9 %-kal volt kevesebb tavaly év végén, mint egy évvel korábban.

A válság különösen kedvezőtlenül érintette a korábban húzóágazatnak számító befektetési életbiztosítások (unit-linked) területét, ahol a díjbevételek 14,5 %-kal csökkentek. Az egyszeri díjbevétel ennél sokkal nagyobb mértékben, 51 %-kal zuhant. Az életbiztosítási szerződések száma csökkent, a nem élet üzletágon stagnálásról lehet beszélni. Utóbbi területen egyébként az egy szerződésre jutó díjbevételt 1,5 %-kal még emelni is tudták a társaságok.

A jövedelmezőséget rontotta, hogy az élet ág visszaesése és a nem élet ág igencsak szerény, 1,5 %-os díjbevétel-növekedése mellett a költségek határozottan emelkedtek. A 8,6 %-os teljes költségnövekedéshez jelentősen hozzájárult, hogy a befektetési kiadások csaknem 30 %-kal ugrottak meg. A kár- és szolgáltatási kifizetések sem alakultak kedvezően a biztosítók számára: az életbiztosításoknál a növekedés 15,6 %-os volt, de a nem élet ágon is 4,4 %-nyi gyarapodás következett be.

Címkék: