Drágább lakásbiztosítások!

Világgazdaság2009. február 12. 08:30

Akár 10 %-ot is meghaladó mértékű biztosítási díjemelkedést is tapasztalhatnak azok, akik az év első hónapjaiban kapják meg a lakásbiztosítási indexlevelüket. A szolgáltatók csak csúszással érvényesítik az árban az inflációs hatásokat, a késleltetett értékkövetés miatt fizetnek többet az ügyfelek.

Az emelés azonban nem érinti drámaian a családi kasszákat, mivel az alacsony tarifák miatt éves szinten legfeljebb néhány ezer forintos többletkiadásról lehet szó. A szakértők szerint a jelenség remélhetőleg átmenetileg bizonyul és a javuló inflációs eredmények után mérséklődhet a tarifán növekedésének üteme.

Az infláció 2007-ben 8 %, tavaly pedig 6,1 % volt, idén a várakozások szerint 3-4 % körüli lesz. A biztosítók értékkövetési gyakorlata miatt ez csak később épül be az árképzésbe. A biztosítók a szerződés évfordulóján érvényesíthetik az inflációs hatást a díjakban, ezért van mindenhol időbeli csúszás.

A biztosító ajánlatot készít a következő évre vonatkozóan és azt az évfordulót megelőző hónapban eljuttatja az ügyfélhez. Aki magasnak találja a díjakat, az kérheti a szerződés módosítását, vagy akár biztosítót is válthat.

Az infláción túl a biztosító az ingó- és ingatlanértékeket is realizálja, az indexálás tovább növelheti a biztosítási díjakat. A biztosítók az indexáláshoz a Központi Statisztikai Hivatal adatait használják fel. Szakértők szerint az éles verseny hatására a hazai biztosítási díjak jóval elmaradnak a nemzetközi tarifáktól. Egy átlagos fővárosi lakás éves szinten akár 10-15 ezer forintért is biztosítható.

Címkék: