Új parkolási szabályok élesedtek Budapesten: hiába fizetsz, itt még a kocsidat is elvihetik

Pénzcentrum2024. április 10. 09:20

Hiába indít az ember parkolást, Budapest egyes kerületeiben komoly bírságot kaphat, ha olyan helyre állt, amelyet lakosoknak tartanak fenn. Van, ahol a 13 ezres csekk mellé kerékbilincs is jár, legrosszabb esetben az autót is elvontatják. A lakossági parkolókban este 6 és reggel 7 között büntetnek, viszont nincs egységes felfestésük, így nagyon oda kell figyelni az egyes kerületekben.

A főváros egyes kerületeiben nemsokára az összes kültéri parkolóhelynek a 30 százaléka "kizárólag lakossági parkolást" engedélyez az autósok egy részének a nap 24 órájából 13-ban. A vezess.hu szerint, aki ilyen helyre áll majd, még akkor is bírságot kaphat, ha amúgy használta a parkolóautomatát vagy telefonon indított el parkolást. A lap szerint a probléma az, hogy bár a KRESZ-táblák mindenütt ugyanazok, a parkolóhelyek ránézésre sem egyformák: nincs egységesen jelző felfestés, már ha van egyáltalán. A kihelyezett táblák után található helyeken 18 óra és reggel 7 óra között csak a kerületi parkolási engedéllyel rendelkezők várakozhatnak autójukkal.

A IX. kerületben például egyáltalán semmilyen útfestés nem különíti el a tábla utáni helyeket a többitől, míg a VI. kerületben fehérrel vannak egymástól elkülönítve, és minden ilyen placcra felfújják Terézváros címerpajzsát. A szomszédos VII. kerületben pedig a padkára felfestett sárga szaggatott vonal jelzi az esti órákban a helyieknek fenntartott parkolóhelyeket. Mint kiderült, a VI. kerületben a 6200 parkolóhelyből 1900 lesz kizárólagos, ez nagyjából 30 százalékos arány; a XIII. kerületben jelenleg 1905 ilyen hely van, ami az összes újlipótvárosi parkolóhely 30 százaléka; a VII. kerületben az eredeti tervek szerint 2296 helyieknek fenntartott hely lett kijelölve, ez azóta minimálisan módosult; az V. kerületben egyelőre még csak 300 ilyen parkolóhelyet alakítottak ki; a IX. kerület tervei között 1205 korlátozott parkolóhely szerepel.

A megkérdezett kerületek mindegyike igent mondott a lap azon kérdésére, hogy ellenőrzik-e este 6 és reggel 7 óra között ezeket a helyeket. Kiderült, nem ugyanolyanok az ellenőrzések, és a kiszabott büntetések sem egyformák: van, ahol az illetéktelenül parkolók büntetése 13 ezer forintos bírság, kerékbilincs, vagy akár elszállítás is lehet. Máshol utóbbiról nem esik szó, és a bírság mértéke is alacsonyabb, 11 500 forint.

Frissítés! Megszólalt Belváros Önkormányzata

Cikkünk megjelenését követően az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek a Belváros Önkormányzata. A helyreigazító kommentárt változtatás nélkül közöljük:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A cikk azt állítja, hogy az V.kerületben eddig csak 300 kizárólagos lakossági parkolóhelyet alakítottak ki. Ezzel szemben az igazság az: Az V. kerületben a közel 5100 parkolóhelyből, 1105 ilyen parkolóhelyet alakítottunk ki, 2022 szeptembere és 2024 márciusa között, mellyel kialakítottuk a tervezett és jóváhagyott kizárólagos lakossági parkolóhelyeket Belvárosban."

Címkék:
autó, Budapest, parkolás, büntetés, parkolási bírság, parkolás budapest, pénzbüntetés,