Váratlan dolog derült ki a Xiaomi filléres villanyautójáról: erről mindenki tudjon, aki meg akarná venni

Pénzcentrum2024. április 2. 19:03

A Xiaomi részvényei 16%-os emelkedést értek el, miután a cég bemutatta sportos elektromos autóját, amely jelentős érdeklődést váltott ki. Előrejelzések szerint az üzletágon rengeteg pénzt bukhat a mobilóriás: az autónkénti veszteség elérheti a közel 10 000 dollárt (kb. 3,6 millió forintot); a vállalat piaci értéke így is 7,6 milliárd dollárral nőtt - tudósított a Reuters.

A Xiaomi részvényei jelentős, 16%-os emelkedést mutattak kedden, ami a cég által bemutatott új elektromos jármű, az SU7 iránti nagy érdeklődésnek köszönhető. Ez a növekedés a vállalat piaci értékét körülbelül 7,6 milliárd dollárral gyarapította. Az SU7, amely stílusban a Porsche járműveit idézi, egy sportos elektromos autó, melynek alapmodellje 30 000 dollár (kb. 11 millió forint) alatti áron kerül piacra Kínában. Ez az ár alacsonyabb, mint a Tesla Model 3 ára ugyanezen a piacon.

Az autipar szakértői szerint bár a kínai elektromos jármű piac eléggé telített és az árháborúk miatt kihívásokkal teli, a Xiaomi okostelefon-gyártásban szerzett tapasztalata és erőforrásai előnyt jelenthetnek. A vállalat intelligens műszerfalak terén mutatott innovációja különösen vonzó lehet a kínai vásárlók számára.

Az első 24 órában 88 898 előrendelés érkezett az SU7-re, ami hosszú várakozási időket vetít előre a leendő tulajdonosoknak. A Xiaomi bejelentette, hogy első körben veszteséges lesz az autó üzletágának működtetése. A Citi Research elemzői szerint ez a veszteség jelentős lehet: előrejelzésük szerint az idei évben eladott 60 000 darab alapján az SU7 mintegy 566,82 millió dollár nettó veszteséget termelhet.

A Xiaomi EV-piacra lépése Lei Jun vállalatalapító ambícióját tükrözi, aki korábban bejelentette, hogy a cég tíz év alatt összesen 10 milliárd dollárt fektet be ebben az üzletágban. Lei Jun ezt a projektjét "élete utolsó nagy vállalkozásának" nevezte.

Címkék:
autó, elektromos autó, veszteség, elektromos, részvények, autópiac, újautó, elektromos jármű, elektromobilitás, xiaomi,