Nesze neked modern, biztonságos közlekedés: ennyit érnének az önvezető járművek?

Pénzcentrum2024. március 18. 09:50

A részlegesen automatizált járművek a fejlesztőik szándéka szerint egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik a vezetés élményét és a közlekedést - állítják autógyártók. Egy új tanulmány azonban ezt nem igazolja, az abban vizsgált 14 tesztelt rendszer közül legalábbis egyik sem kapott „jó” minősítést.

Részleges vezetésautomatizálási funkciókat vizsgáló tanulmányt tett közzé az Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Az 1959-ben alapított, független nonprofit szervezet az adaptív sebességtartó automatikát, az együttműködő kormányzást, a sávtartó asszisztenst, az automatikus sávváltást, illetve olyan rendszereket vizsgált, amelyek lehetővé teszik, hogy a vezető néha levegye a kezét a kormányról – számolt be a TechPost.

A lap szerint az IIHS a járműveket a vezetői felügyelet, a figyelemfelhívás, a vészhelyzeti eljárások és a rendszer kialakításának egyéb szempontjai alapján értékelte, végül a tapasztaltak alapján jó, elfogadható, marginális vagy gyenge pontszámot adott nekik.

Néhány példa a jó minősítést kiérdemlő biztonsági intézkedések közül:

  • a vezető tekintetének és keze helyzetének figyelése,
  • többféle fokozódó figyelmeztetés alkalmazása a vezető figyelmének felkeltésére,
  • valamint a vezető által kezdeményezett vagy megerősített automatikus sávváltás.

A 14 rendszer közül egyetlen egy sem kapott jó értékelést, csupán egy érdemelte ki az elfogadható minősítést, kettőt pedig marginálisnak, a többit pedig gyengének értékelték.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A BMW, a Ford, a General Motors, a Genesis, a Lexus, a Mercedes-Benz, a Nissan, a Tesla és a Volvo rendszereit vizsgálta az IIHS. A Lexus Teammate with Advanced Drive rendszer volt az egyetlen, amely elfogadható minősítést kapott, bár a vállalat egy másik rendszere, a Lexus Dynamic Radar Cruise Control with Lane Tracing Assist (dinamikus radaros sebességtartó automatika sávkövető asszisztenssel) minősítése rossz lett. A GM Super Cruise és a Nissan ProPilot Assist rendszere volt a két rendszer, amelyet marginálisra értékeltek.

Címkék:
közlekedés, autó, kormány, biztonság, tanulmány, rendszer, önvezető autó,