Kiadták a figyelmeztetést: ezt egyetlen autós se felejtse el, baj lehet belőle!

Pénzcentrum2024. március 17. 12:04

Ha hinni lehet a meteorológusoknak - és miért ne tennénk -, akkor a télnek biztosan vége, lassan le lehet cserélni a téli mintázatú abroncsokat a nyárira. Aki kora reggel indul otthonról autóval, az várjon április közepéig a cserével.

Mire figyeljünk a tavaszi abroncscsere előtt? A hazai autótulajdonosok a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) tagjai által gyártott több tucat abroncsmárkából, illetve típusból válogathatnak. A HTA szakembereinek javaslatai a gumiabroncsok kiválasztásával, illetve cseréjével kapcsolatban:

Kezdjük a leggyakoribb, hozzánk érkező kérdéssel! Fent lehet-e hagyni a téli abroncsokat nyárra?

Ha muszáj. A melegben ezek óhatatlanul is jobban kopnak, amit megspórolunk a nyári szett árán, azt jó eséllyel elveszítjük a gyorsan elkopó téli abroncs idő előtti cseréjén. Az abroncscsere az egyik, ha nem a legfontosabb része az autónk nyári felkészítésének. A téli abroncs egyszerűen nem alkalmas a nyári közlekedésre. A téli időjárási körülményekre tervezett mintázat rontja a komfortérzetet a nyári hónapokban, például zavaró mértékűre nőhet a zajszint. Sőt, ez a futófelületkialakítás rosszabb irányíthatóságot és fékezhetőséget eredményez a nyári időjárási körülmények között.

Nyáron téli abronccsal autózni több, mint kompromisszum: rossz döntés. Ha mindenképpen egy szettel akarunk autózni évben, akkor vásároljunk négyévszakos abroncsokat.

A DOT jelölés

A néhány éves abroncs is újnak számít. Az energiatanúsítvány mellett a gumiabroncsok oldalán található DOT jelölés ad fontos információt. A Szövetség a tavaszi abroncscsere kapcsán fontosnak tartja ismét tisztázni a DOT mögött lévő számsor jelentését, illetve ezzel összefüggésben azt is, hogy meddig vásárolható meg, illetve használható egy abroncs biztonságosan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. Sokan az "idei" abroncsot keresik, pedig a gumiabroncs nem gyorsan romló áru, hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni! A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év.

Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Vagyis, egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a "frissen gyártott", míg a 3-5 éve gyártottnál használható az "új" megnevezés. Az abroncsok élettartama 10 év. Folytatás a HTA weboldalán.

Címkék:
nyár, téli gumi, nyári gumi, téligumi, abroncs, abroncscsere,