Végre egy jó hír a magyar autósoknak: így lesz olcsóbb a kocsi fenntartása a jövőben

Pénzcentrum2024. január 24. 09:50

Könnyebbé válhat a márkafüggetlen szervizek digitális fejlődése, miután január 11-én hatályba lépett az EU új adatmegosztási jogszabálya - közölte a Magyar Autóklub. Az Európai Unió Tanácsa tavaly év végén elfogadta a méltányos adathozzáférésre és adatfelhasználásra vonatkozó rendelkezést, ami segíti az átláthatóságot és megengedi a létrejött adatok megosztását.

A Magyar Autóklub és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) – a gépkocsi-tulajdonosok és a járműipari vállalkozások érdekeit szem előtt tartva – közösen támogatta a jogszabály kidolgozását, hogy a digitális rendszerekkel felszerelt járművekben keletkező nagy mennyiségű adathoz ne csak a gyártók, hanem a fogyasztók is egyszerűen hozzáférhessenek - írják. Az elfogadott rendelet kimondja, hogy az autóban „születő” adat a tulajdonosé, ezáltal bármikor megoszthatja azt saját biztosítójával, szervizével.

A változás megkönnyítheti, hogy a márkafüggetlen javítók kifejlesszenek járműadatokra támaszkodó, korszerű alkalmazásokat, növelve a fogyasztók választási lehetőségének esélyét és javítva az iparág versenyképességét. Ezenfelül a rendelkezés egyszerűbbé teszi a szolgáltatók közötti választást és támogatja az egyes ágazatok együttműködését, így további beruházásokat ösztönözhet, közölték.

Címkék:
autó, unió, magyarország, európai unió, kocsi, rendelet, adat, fogyasztók, magyar autóklub, autósok,