Fontos bejelentés a magyar benzinkutakról: több hullámban jön durva drágulás

Pénzcentrum2023. december 31. 10:04

Két részletben emeli a MOL a kutakon az üzemanyagok árát, vélhetően azért, hogy elkerüljék a tumultust a kutakon az év utolsó napján. A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke az ATV Híradónak azt mondta ők is követik az olajcég példáját.

Már ősszel kiderült, hogy januártól 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok literenkénti jövedéki adója. Az viszont meglepetés volt, hogy a Mol bejelentette: két részletben érvényesíti az adóemelést. Így január elsejétől 20 forinttal, január 15-étől pedig újabb 21 forinttal emelkedik az üzemanyagár ennek következtében - hangzott el az ATV Híradóban

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője ennek kapcsán elmondta, hogy szerinte egyértelműen a roham elkerülése volt a célja az olajcég bejelentésének, a teljes adóemeléssel ugyanis egyik napról a másikra egy 40 literes tankolás 1600 forinttal került volna többe. Kiemelte, hogy ha a kutak többsége követi a Mol példáját, akkor január elseje és január 15-e között a benzin literenkénti ára, átlagosan 566 forint, a gázolajé 603 forint lesz.

A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke azt mondta híradónknak: sok múlik majd azon, hogy milyen lesz a MOL nagykereskedelmi árképzése, de annak ellenére is szeretnék a MOL példáját követni, hogy a családi benzinkutak kiskereskedelmi különadója a huszonötszörösére nőtt.

 

Címkék:
közlekedés, autó, benzin, dízel, mol, tankolás, január, autósok, üzemanyagár, benzináremelés,