Aggasztó jelentés: ennyiszer karamboloztak a rendőrök, mentősök tűzoltók Magyarországon

Népszava2023. november 10. 09:14

Miközben a mentő és a rendőrbalesetek száma csökkent, több tűzoltóautó karambolozott tavaly, mint 2021-ben. A személyi sérüléssel járó karambolból szintén több történt – derült ki a Népszava által kikért adatokból.

A mentőszolgálat sebességkorlátozást vezetett be a mentőbalesetekre hivatkozva, ezután a lap felkereste az érintett szervezeteket, hogy megtudja mi az intézkedés háttere.. Az adatok szerint  a mentők 12-szer több kilométert tettek meg, mint a tűzoltók, ám így is másfélszer több baleset történt a tűzoltókkal.

Októbertől a jelzést használó járművek (tűzoltók, rendőrség, terrorelhárítók autói) közül kizárólag a mentők sebességét korlátozták. A főigazgatói utasítás szerint még a súlyosan sérült beteggel szirénázó autóik is legfeljebb 30 kilométer per órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet. Az intézkedést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a mentőbalesetek megelőzésével indokolta.

A meglepő intézkedés után kikérték az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendőrautóinak és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltó autóinak baleseti adatait, azzal az előfeltevéssel, hogy ezek esetén a balesetek száma kisebb lesz, így valóban nem indokolt a sebességkorlátozás. 

Október végén a rendőrségnek 8291 autója rótta az utakat. 2021-ben 2840 alkalommal törtek a rendőrautókat, 2022-ben pedig 2418 káreseményt regisztráltak. Az ORFK kommunikációs szolgálata válaszában azt is megjegyezte: egy-egy jármű egy év alatt akár többször lehetett érintett közúti balesetben. (Az ORFK külön közölte a személyi sérüléssel járó rendőrautó-balesetek számát: 2021-ben 27, tavaly 37 ilyen történt.)

A katasztrófavédelemnek 775 készenléti járműve van. Ezeknek 2021-ben 89 balesete volt, 2022-ben pedig 102. Az adatközlésükből az is kiderült, hogy 10-19 esetben érte el a baleseti kár értéke az egymillió forintot. Hozzátették azt is, hogy tavaly 90 ezerszer riasztották a tűzoltókat, összesen 4 millió kilométert tettek meg a tűzhelyszínek és a laktanyák között. Azaz az összes vonulásnak mindössze 0,11 százalékában szenvedtek balesetet tűzoltóautók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tehát összegezve a vizsgált adatokat elmondható, hogy másfélszer több baleset történt a tűzoltókkal, mint a mentőkkel. Ezek az adatok ugyanakkor nem magyarázzák meg azt, hogy miért éppen a mentőszolgálatnál korlátozták a kivonuló autók sebességét.

Pintér Sándor belügyminiszter szeptember 18-án személyes látogatást tett az OMSZ mentésirányító központjában. A miniszteri látogatás részleteiről Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője arra kérdésre, hogy a miniszter milyen feladatot szabott azt válaszolta: „Európa legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb mentési és mentésirányítási rendszerét alakítsák ki Magyarországon.” A feladat teljesítésére összeállított új intézkedések között szerepel az is, hogy a mentők sebességét korlátozzák. 

Címkék:
egészség, baleset, omsz, tűzoltó, orfk, okf, sebességkorlátozás, rendőr, mentőautó, 2021, 2022, ütközés,