Durva árcsökkentést jelentett be az Auchan: pofátlanul olcsó lesz tankolni a boltlánc kútjain

Pénzcentrum2023. október 13. 08:04

Ezen a hétvégén a dízelt jóárasítja kútjain az Auchan: mint most kiderült, a gázolajat 35 forinttal adják olcsóbban, mint a hivatalos, péntektől érvényes átlagár.

A múlt héten berobbantotta az üzemanyagháborút az Auchan, péntektől vasárnapig 20 forinttal olcsóbban adták a benzint az amúgy is legolcsóbbak között álló kútjain. A boltlánc ezen a hétvégén a gázolajat jóárasítja, a múlt heti tájékoztatás szerint az akciós fogyasztói árat ma, azaz péntek 13-án reggel hirdetik ki.

Így a Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerül most a dízel a boltlánc benzinkútjain. Emlékeztetőül: a mától érvényes hivatalos átlagár a dízel esetében 650 Ft/liter, a benzinnél pedig 603 forint.

Ezzel szemben a hivatalos honlap szerint a boltlánc kútjain most 615 forintba kerül egy liter gázolaj, 35 forinttal olcsóbb, mint a hivatalos átlagár - a benzin literje 583 forint egyébként.

Ugyanakkor a szakértők szerint nem tarthat sokáig az olcsóság a magyar benzinkutakon. Korábban Pletser Tamás, az Erste olaj-és gázipari szakértője kifejtette, nem érdemes arra számítani, hogy akár már rövid távon így marad a benzin és a gázolaj ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem csak a dollár árfolyama, hanem más piaci folyamatok is biztosították azt, hogy szerdától ekkora olcsósodás legyen itthon is. Egyrészt most túlkínálat van az olajból, annak ellenére is, hogy megállapodtak a kitermelés csökkentéséről, másrészt pedig az ősz mindig egy kicsit gyengébb ebből a szempontból. Ez a helyzet viszont megijesztette a spekulánsokat, akik inkább bezárták a pozíciókat a nagyobb bukás elkerülése érdekében. Az is igaz, hogy a szombaton kitört háború viszont hipergyorsan vissza fogja húzni az árfolyamot: már a jövő héten számítanunk kell arra, hogy visszarendeződik

- fogalmazott.

Címkék:
autó, benzinkút, auchan, gázolaj, tankolás, átlagár, boltlánc, gázolaj árváltozás,