Drasztikus korlátozás lépett életbe a mentőszolgálatnál: erre minden közlekedő figyeljen

Pénzcentrum2023. október 9. 18:44

A mentőbalesetek elkerülése érdekében az Országos Mentőszolgálat önkéntes sebességkorlátozást vállalt, mely az összes járművükre érvényes lesz.

A mentőbalesetek elkerülése érdekében a mentőjárművek megkülönböztető jelzés használata mellett – a nemzetközi példákat is figyelembe véve – az adott útszakaszon megengedett maximális sebességet ezentúl csak 30 km/h-val léphetik túl – közölte az Országos Mentőszolgálat

A gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy például 50 km/h sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva maximum 80 km/h sebességgel, autópályán legfeljebb 160 km/h-val közlekedhetnek a mentőautók, míg a kereszteződésbe érve a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthat át.

Az intézkedésre egyébként azért került sor, mert jelenleg évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik Magyarországon. Az utakon közlekedők edukációját szolgáló kampányok és a szirénázó járművekre vonatkozó biztonsági szabályok viszont együttesen alkalmasak lehetnek a mentőbalesetek megelőzésére és a mentők biztonságos és gyors közlekedésének elősegítésére.

Címkék:
közlekedés, autó, mentőszolgálat, omsz, forgalom, korlátozás, balesetmegelőzés, sebességhatár,