Kongatják a vészharangot: nemsoká megismétlődhet a tavalyi káosz a magyar benzinkutakon?

Pénzcentrum2023. augusztus 11. 08:44

December végén roham lehet a benzinkutakon a jövedéki adó emelése miatt, erre a kutaknak is fel kell készülni - mondta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó számításai szerint január elsejétől több mint 40 forinttal emelkedhetnek az üzemanyagárak, ezt a kutak egy az egyben a vásárlókra háríthatják. A szervezet arról egyeztetne a kormánnyal, hogy ne egylépésben, hanem fokozatosan emeljenek az adónemen.

Tágyalásokat kezdeményez a kormánnyal a Magyar Ásványolaj Szövetség a magas üzemanyagárak miatt. Grád Ottó, a szövetség főtitkára az ATV-ben arról beszélt, az utóbbi időben 20 százalékkal emelkedett meg a kőolaj jegyzésára a világpiacon, ezért drágult meg Magyarországon is a tankolás. Az olajár emelkedése mellett és a forintárfolyam is gyanegülni kezdett, úgyhogy két fontos tényező is rossz irányba fordult.

A szakember szerint vélhetően a 85 dolláros olajár támasz lehet, így olyan drasztikus drágulás nem fog a jövőben bekövetkezni Magyarországon, mint ami az utóbbi hetekben volt. A jövedéki adó emelését követően a szakember szerint több mint 40 forintos áremelkedést jelenthet majd január 1-től. Ezt a töltőállomások egy az egyben tovább fogják hárítani a vásárlókra.

Grád Ottó elmondta, a kormányzati egyeztetéseken javasolni fogják, hogy lépcsőzetesen emeljék az adókulcsot, mert a tavalyi példából kiindulva idén év végén is komoly káosz lehet a benzinkutakon a fentiek miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Piotr Polak, MTI/MTVA

Címkék:
autó, tankolás, jövedéki adó, benzinár, káosz, üzemanyagár, benzináremelés, üzemanyagárak,