Egyre durvább a sofőrhiány: rengetegen hiányoznak a fővárosból, nem látszik az utánpótlás

Pénzcentrum2023. március 29. 17:15

Egyre súlyosabb gond, hogy nincs buszvezető-utánpótlás a fővárosban, annak ellenére, hogy súlyos százezreket lehet keresni.

70-80 buszsofőr hiányzik a BKK/BKV állományából, a 2000 főnél nagyobb létszám pedig folyamatosan öregszik, és nem nagyon látszik, hogy folyamatos lenne a cserélődés - hangzott el egy BKV által szervezett sajtóbeszélgetésen. Szedlmajer László vezérigazgató-helyettes azt közölte, hogy a sofőrhiány miatt előfordulnak menetkimaradások is, de egyelőpre még felveszik a harcot - számolt be a Telex.

Mint közölte, a cégnél 2000 autóbuszsofőr, 280 trolivezető van, és mintegy 100 főállású sofőrt váltanak ki a részmunkaidőben dolgozók. Az állomány viszont egyre öregszik, az átlagéletkor 51 év. A BKV-t pedig nem csak a korfa ága húzza, jelentős a többi cég elszívó ereje is. Pedig a fizetés nem is rossz: itthon körülbelül 500 ezres nettó buszvezetői átlagbér jellemző.

címlapi kép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA 

Címkék:
bkk, autó, bkv, főváros, buszvezetők, buszvezető, buszközlekedés, utánpótlás, budapesti tömegközlekedés, bkv hírek, utánpótlás nevelés,