Újabb áremelés jöhet a benzinárstop kivezetése után: már zajlanak a tárgyalások a kormánnyal

24.hu2022. december 19. 09:32

Pénteken tárgyaltak egyes taxis érdek-képviseleti szervezetek képviselői Fónagy János gazdaságfejlesztési miniszterhelyettessel arról, milyen támogatást kaphatnak azután, hogy megszűnt a benzinársapka. A szervezetek képviselőinek elmondása szerint a Főváros nyitott volt a tarifaemelésekre, erre viszont idén már nem kerül sor; várhatóan februárban dönthetnek az áremelésről – írja a 24.hu.

A múlt hét pénteki egyeztetésen a benzindrágulás mellett szó volt a taxisok adózási lehetőségeinek lehetséges változása mellett a vizsgarendszerről, a gépjárműállománnyal kapcsolatos szabályozásról is. Ugyan taxisok továbbra is katásként adózhatnak, azonban annyi költségemelkedésük volt, hogy azzal nem, vagy csak minimálisan tudnak profitot termelni a szakszervezet szerint.

Szintén szó volt az alanyi adómentesség és a kata adózási vonatkozásairól, azonban ezek között inkonzisztencia áll fenn, melyet már vizsgál az Európai Unió és 2-3 hónap múlva kaphatnak választ a kérdésben. A megbeszélésen szóba került a taxiként használt autók életkorának felső határa. A taxis szervezet javasolta, hogy 13-ról 15 évre emelkedjen ez a határ, ami elől a kormány nem zárkózott el. A tarifaemeléssel kapcsolatban jövő februárban, az első közgyűlésen dönthet a főváros, mivel az utolsó, decemberi ülésen már nem jut idő a kérdésre.


 
 

Címkék:
autó, benzin, taxi, üzemanyag, drágulás, áremelés, infláció, taxisok, árdrágulás, 95-ös benzin, benzinárstop,