Roham indult ezekért az autókért Magyarországon: elég jól járhat, aki most adná el a sajátját

Szánthó Péter2022. december 19. 13:05

Egyelőre nem szabadulnának pánikszerűen a magyarok a benzines, dízeles autóiktól - tudta meg a Pénzcentrum a legnagyobb hazai hirdetési portáloktól. Mint kiderült, a benzinárstop eltörlése után viszont rengetegen kerestek elektromos, hibrid, vagy egyéb, alternatív hajtású kocsikat. Összességében egy év alatt 13-14 százalékkal drágultak meg a használt autók Magyarországon.

Bő másfél hete, hogy a kormány ellátásbiztonsági problémákra hivatkozva kivezette a benzinárstopot, visszatértek a piaci árak a magyar kutakra. A holtankoljak szerint így péntek óta a kövekező átlagárakkal lehet találkozni: 95-ös benzin: 638 Ft/liter, gázolaj: 711 Ft/liter - persze, már a verseny is visszatért, így bizonyos kutakon ennél olcsóbban, máshol akár drágábban is adhatják az üzemanyagot.

Ám hiába például az Auchan bombaszerű tankolási akciói, így is nagy érvágás az autósoknak 480-as hatósági ár hirtelen jött eltörlése. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a magyarok a nagy sokkban elkezdtek-e gazdaságosabb autót keresni, vagy szabadulni a nagy étvágyú kocsiktól. Ám, mint Halász Bertalantól, a JóAutók.hu vezérigazgatójától megtudtuk, ők nem tapasztaltak napi szintű sokkhatást az árstop eltörlése óta.

Autót vennél? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

A bejelentést megelőző ellátási problémák azonban rövid távon biztosan hatást gyakoroltak a keresésekre, mivel a december 5-ével kezdődő héten 12,3 százalékkal kevesebb keresést regisztráltunk az előző 5 hét átlagához képest

- magyarázta a szakember, aki szerint vélhetően a bejelentés hatására egy hét alatt 3,2 százalékkal nőtt az elektromos autókra, és 2 százalékkal a hibridekre keresések száma.

A keresések során alkalmazott árszűrők beállításában egyelőre nem látunk elmozdulást. Jelenleg inkább egyfajta kivárás tapasztalható. Október közepe óta megtorpanást tapasztalunk a hirdetett használt járművek átlagárában is, amely egyébként az év eleje óta 13-14 százalékot emelkedett a JóAutók.hu adatbázisában szereplő járművek tekintetében

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- vázolta a vezérigazgató az autóárakat firtató kérdésünkre.

Berobbant a kereslet ezekre a kocsikra

Kérdésünkre a Használtautó.hu elárulta, hogy az ársapka törlése után egy nappal, azaz december 7-én 38 százalékkal többen nézték meg azokat a járműhirdetéseket, amelyek elektromos autókat kínáltak, továbbá 24 százalékkal több megtekintés érkezett a hibrid járművekre és 53 százalékkal többen nézték meg a gázüzemű (CNG, LPG) járműhirdetéseket, mint a bejelentést megelőző két napban.

Benzines vagy dízel meghajtású autók terén nem tapasztaltunk sem visszaesést, sem megnövekedett megtekintésszámot

- vázolták a szakértők, akik szerint a hirdetésmegtekintési számok a bejelentést követő 5. napon valamelyes mérséklődtek, illetve visszaálltak a december eleji szintre, de hibrid és gázüzemű  járművek esetén továbbra is 25 százalékkal több megtekintés érkezett a hirdetésekre. A portál adatai alapján 2022 novemberében feladott hirdetések átlagára 5 millió forint volt, 8 százalékkal magasabb mint 2022 harmadik negyedévében.

Címkék:
autó, benzin, gázolaj, elektromos autó, hibrid, használtautó, autók, elektromos, használtautó-piac, jóautók, 95-ös benzin, benzinárstop,