Reagált Brüsszel: tényleg a szankciók okozták a magyar benzinárstop vesztét?

Pénzcentrum2022. december 8. 14:12

Nem az olajszankciók miatt lett üzemanyaghiány Magyarországon - mondta az Európai Bizottság vezető szóvivője. Felhívta a figyelmet arra, hogy az embargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország a vezetékes szállításra felmentés kapott, bármennyit behozhat Oroszországból.

Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében - közölte az Európai Bizottság vezető szóvivője. Eric Mamer az Euronews kérdésére válaszolt a testület szokásos sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány szerint az Oroszországgal szembeni olajembargó okozza az ellátási gondokat a benzinkutakon, ez vezetett a hatósági ár kivezetéséhez.

A hvg.hu szerint a szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az embargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország a vezetékes szállításra felmentés kapott, bármennyit behozhat Oroszországból.

Február 5-től az orosz olajból származó finomított termék, magyarul az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. A témáért felelős másik szóvivő, Daniel Ferrie kijelentette, addig az időpontig a magyar olajvállalat bármennyi, orosz eredetű terméket behozhat, amelyet a pozsonyi finomítójában állít elő. Eric Mamer megjegyezte: Magyarország bűnbakként használ bennünket.

Címkék:
benzin, árak, magyarország, gázolaj, oroszország, szankció, brüsszel, szankciók, benzinárstop,