Ezért tényleg megéri a szomszédba menni: akár feleannyiért lehet jogsit szerezni, mint nálunk

Portfolio2022. november 29. 20:03

Itthon nagyon szigorúan szabályozzák, hol és milyen követelmények teljesítésével szerezhetünk jogosítványt, ráadásul a magas benzinárak sem teszik olcsóbbá a vezetni tanulást. Azonban míg itthon félmillióba is kerül egy jogsi, addig Romániában fele annyit kell csak fizetni, ráadásul a magyarok akár át is mehetnek a szomszédba vezeti tanulni – írja a Portfolio.

A jogosítvány ma már rengeteg ember számára elengedhetetlen itthon, azonban aki most szeretne megtanulni vezetni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: akár félmillió forintot is ott hagyhat az autósiskolában, mire sikerül megszerezni a jogsit. Romániában viszont Bukarestben a teljes tanfolyam 2500-4000 lej (200 ezer-330 ezer forint) között van, de Sepsiszentgyörgyön 2000-3000 lejbe (160 ezer-250 ezer forint) kerül.

Ráadásul mivel európai uniós országról van szó, a román jogosítvány könnyedén honosítható azután más országokban is. Emiatt Svédországból például szervezett utazások indulnak Romániába, hogy a jóval drágább és bonyolultabb svéd rendszer helyett itt szerezzék meg a vezetői engedélyt. A mostani árak mellett pedig, lehet itthonról is elindul a jogsiturizmus Romániába.

Címkék:
autó, jogosítvány, román, vezetés, jogsi, autósiskola, autóvezetés, forgalmi engedély,