Érik a katasztrófa a magyar benzinkutakon: már ennyi helyen akadozik az ellátás

Pénzcentrum2022. november 28. 09:31

Egyre nagyobb a káosz a benzinkutakon, a Független Benzinkutasok Szövetsége szerint több száz benzinkút fogyhat ki az üzemanyagból napokon belül.

Több száz benzinkút fogyhat ki az üzemanyagból napokon belül – ezt mondta az rtl.hu-nak a Független Benzinkutasok Szövetsége. A kis benzinkutak kiszolgálását a Mol az ellátásbiztonságra hivatkozva függesztette fel, az intézkedés határozatlan időre szól.

Ahogyan mi is megírtuk, a korlátozással érintett kis benzinkutaknak a Mol ezen a héten sem szállít üzemanyagot. Az olajtársaság először november 16-án, csütörtökön jelezte, hogy nem kapnak benzint és gázolajat azok a kutak, amelyekkel még tavasszal, a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést. Ez nem az első alkalom, hogy akadozik az ellátás, igaz, korábban csak részleges korlátozásra volt példa: a szeptember 19-ei héten 258 benzinkútnak csak a szerződésben vállalt üzemanyag-mennyiség negyedét tudták leszállítani.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke elmondta, mivel az érintett cégek egy része több kutat is üzemeltet, az ellátási gondokkal küszködő töltőállomások száma a félezret is elérheti. Szerinte nagyrészt vidéken működő, családi tulajdonban álló vállalkozásokról van szó, jelenleg 150 településről tud, ahol akadozik az ellátás.

Az Mol olajtársaság szerint a gondot az okozza, hogy a százhalombattai finomító csökkentett kapacitással üzemel, mert a tervezettnél jobban elhúzódik egy karbantartás. Az elemzők szerint tetézi a bajt, hogy a kieső üzemanyagmennyiséget importból sem lehet fedezni, mert az ársapka miatt leállt a behozatal. 

Címkék:
benzin, üzemanyag, mol, gázolaj, tankolás, benzinkutak, hatósági ár, árstop, benzinárstop, független benzinkutak szövetsége, ársapka,