Nagy bajban a kisebb benzinkutak: fogyóban a készlet, késhetett az állami segítség

Pénzcentrum2022. november 21. 21:31

Több mint 130 településen vezettek be soha nem látott korlátozást a kisbenzinkutasok – árulta el aa Szövetségük az RTL Híradónak. Sokan legfeljebb 5 litert engednek tankolni egyszerre. Úgy számolnak, így is egy-két hét alatt elfogyhat a készletük. 

A 2600 lelkes Nógrád megyei Karancslapujtő lakói legfeljebb 20 litert tankolhatnak egyszerre. A következő benzinkút 15 kilométerre van. „Be kell menni Salgótarjánba tankolni, és ez időt és energiát vesz el” – mondta egy helyi. Plusz 2-3 ezer forintot jelent, hogyha csak bemegyünk tankolni _ panaszkodott egy másik a csatornának.

A Mol szerint többet tankolnak a magyarok az árstop hatására, pedig kevesebb az üzemanyag, mert például 60 százalékon működik a Dunai Finomító az egyik üzemegység meghibásodása miatt. Az olajcégtől azt írták, hogy „az a célunk, hogy minden magyar autós a lakóhelyétől számított maximum 30 km-es távolságon belül tankolni tudjon.” -panaszkodott egy autós.

Az ország 130 településén okozhatnak fennakadásokat a korlátozások – a Független Benzinkutak Szövetsége szerint. A Szövetség szerint ezen felül a kutasok 10-15 százaléka még a harmadik negyedévre járó, literenként 20 forintos állami támogatást sem kapta meg.

Címkék:
benzin, dízel, tankolás, autós, állami, benzinkutak, 95-ös benzin, benzin ára,