Ketyeg az óra 1,5 millió magyarnál: hatalmas késedelmi díjat fizethet, aki nem siet

Pénzcentrum2022. szeptember 6. 17:14

A gépjárműadó második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Az adó rendezésére idén már két új lehetőség is van: a NAV-Mobil új fejlesztésű Gépjárműadó-menüpontjában, amivel pillanatok alatt, mobilról is befizethető a gépjárműadó. Viszont aki lekésik a fizetésről, nagy késedelmi kamatot fizethez - hiszen ennek mértéke a mindenkori jegybanki alapkamathoz van kötve.

Csaknem 1,5 millióan kapnak levelet elektronikus tárhelyükre a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a gépjárműadó második részletéről, illetve korábbi elmaradásukról. Az adó már a NAV mobilappjában is befizethető pár koppintással vagy közvetlenül a levélben található linkről.

Aki lekési a határidőt, kemény kamatot fizethet. Ha valaki a NAV-nak tartozik, a késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része. Viszont az adóhivatal az 5000 forintot el nem érő késedelmi pótlékot nem írja elő.

Az alapkamat jelenleg 11,75 százalék, 5 százalékponttal növelve 16,75 százalék, tehát elég lehet néhány napot csúszni, hogy nagyot nőjön a befizetendő összeg.

Címkék:
autó, NAV, alapkamat, kamat, adó, határidő, szeptember, gépjármű, jármű, gépjárműadó,